Reformierakonna pidu algas juubeldustega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna valimispidu hotellis Palace
Reformierakonna valimispidu hotellis Palace Foto: Erik Prozes

Reformierakonna valimispidu sai kohe positiivse avapaugu, sest peale kella 20 selgusid e-hääletuse tulemused, mis andsid põhjust rõõmustada.

Reformierakond kogus 37,5 protsenti kõigist e-häältest ning valimiste kõige suurem vastane Keskerakond 7,7 protsenti. Juba enne kella 21 löödi klaase kokku ja jagati õnnitlusi. Taavi Rõivas oli rahul, sest juba kella 21 seisuga oli ta saanud üle 7500 hääle ja ületanud oma senise riigikogu häälterekordi. Samas jäi ta siiski tagasihoidlikuks ja rahustas kaaslasi: «aega on, Keskerakonna valimistulemused alles tulevad». «Viimastel minutitel läheb väga põnevaks, sest konkurents on tänavu tihedam,» lisas Rõivas, kes õhtu hakul ei soovinud ennustada järgmist koalitsioonipartnerit, kuid julges arvata, et nii Reformierakond kui ka Keskerakond saavad alla 30 mandaadi, kuna parteisse pääsevad ka Vabaerakond ja Eesti Konservatiivne Rahvaerakond.

Endise kodupartei hüljanud Yoko Alender ja Eerik Niiles Kross tundsin end Reformierakonna valimispeol koduselt. «See oli ette teada, et e-valimised me nagunii võidame, aga küsimus oli millise protsendiga,» rõõmustas Kross, kes lubas ka Isamaa ja Res Publica valimispeolt läbi astuda. Ka Alender võttis juba varakult vastu õnnitlusi. «Mul oli seotud 2000 eesmärgiks ja see ilmselt tuleb täis küll,» ütles Alender, kellel oli kell 21.43 koos juba 2039 häält. Krossil oli samal ajal 1081 häält.

Valimisaktiivsusega jäid reformierakondlased üldiselt rahule. «Valimisaktiivsus on olnud enam-vähem üks ja sama. Õnneks on see, et üle poole inimesi on huvitatud ühiskonna elust ja arengust. E-hääletuse aktiivsus on tõusnud, aga samas on vähenenud kohapeal valijate protsent. Meie valija on nooremapoolne inimene ja tema eelistab e-hääletust,» rääkis Laine Randjärv.

«Mida rohkem on neid inimesi, kes valima tulevad, seda parem. Sel korral ei ole põhjust väga nuriseda,» lisas ka Keit Pentus-Rosimannus.

Vaid europarlamendi liige Kaja Kallas nentis, et ajaloolist tausta arvestades on see protsent siiski väike. «Alati on küsimus, et miks inimesed ei osale valimisel, kui ometi peaks meil olema teada olukord, kui meil ei olnud võimalik valida. Vanadel Euroopa riikidel tundub, et demokraatia on iseenesestmõistetav ja vabadus valida on iseenesestmõistetav, siis meil ei ole ja inimesed peaksid tahtma rohkem oma õigust kasutada, siis ometi see nii ei ole.»

Tulevasi koalitsioonipartnereid peo esimestel tundidel ennustada ei tahetud. Vaid Eerik Niiles Kross julges öelda, et tõenäoliselt kahest erakonnast koalitsiooni ei moodusta. «Kui just Reformierakond ja Keskerakond ei tee koalitsiooni, aga see on ette välistatud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles