Kõige tublimad valijad on praegu hoopis selles riigis elavad väliseestlased

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väliseestlased Toronto Eesti Majas
Väliseestlased Toronto Eesti Majas Foto: Peeter Langovits / Postimees

Kanadas. Kuigi seal on praeguseks Eesti riigikogu valimiste tarvis spetsiaalselt esindusse kohale läinud või kirja saatnud vaid 202 inimest, on seda siiski rohkem kui Soomes ja Rootsis.

Kaardil - mida tumedam mumm, seda rohkem valijaid. Kanada valijad on koondatud Toronto alla kokku.

Kõige agaramalt on valimas käinud Kanadas, Soomes, Belgias ja Rootsis elavad väliseestlased, kus on valinud enam kui sada inimest. Venemaalt on tulnud aga näiteks 67 häält (kaardil on näidatud hääled kolmes eri linnas), Austraaliast aga 58.

Samas pole hääletamine veel lõppenud. Siiski, suurt aktiivsust Vabariigi valimiskomisjoni esimees Alo Heinsalu ei oota. Ta ütles ERRi uudistele, et välismaal on 63 000 eestlast, kes on varem valinud ja kelle puhul on teada valimisringkond.

Tegelikult saab ju ka interneti teel hääletada. Lisaks tullakse ka Eestisse jaoskonda kohale. Praeguseks on kokku hääletanud üle 1000 väliseestlase, neist 158 kirja teel, ülejäänud esindustes.

Eelmistel riigikogu valimistel hääletas 2763 alaliselt välismaal elavat inimest. «Kõige suurem oli see esimestel valimistel taasiseseisvunud Eestis 1992. aastal, kui see number oli 10 000, aga see on paraku jätkuvalt olnud langustrendis ja me räägime praegu numbritest umbes 3000 valija ümber,» rääkis Heinsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles