Kandidaatide valik parandas veidi IRLi toetust

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk / Postimees

TNS Emor kaardistas igakuises populaarsusuuringus erakondade toetust nii üldise kuvandi kui ka valimisnimekirjade järgi, ainsana paranes konkreetsete kandidaatide valiku alusel mõnevõrra Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) positsioon.

Erakondade üldise kuvandi järgi toetas Reformierakonda veebruaris 23,2, Keskerakonda 21,9, Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) 20, IRLi 14,4, Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) üheksa ning sügisel asutatud Vabaerakonda 8,6 protsenti vastanutest. Jaanuariga võrreldes Keskerakonna toetus ei muutunud, Reformierakonnal vähenes see kaks ja IRLil ühe, EKRE-l suurenes aga neli, SDE-l kaks ja Vabaerakonnal ühe protsendipunkti.

TNS Emori uuringuekspert Aivar Voog selgitas, et lisaks kaardistati uuringus erakondade positsiooni ka konkreetsete kandidaatide valiku alusel. «Kõigepealt küsisime, millises valimisringkonnas vastaja hääletab, ning siis esitasime talle täieliku kandidaatide nimekirja (erakonnad koos isikutega) vastavas valimisringkonnas,» ütles ta.

Nende andmete kohaselt toetas Reformierakonda 22,8, Keskerakonda 21,6, SDEd 19,7, IRLi 15,8, EKRE-t 9,1 ja Vabaerakonda 8,8 protsenti vastanutest.

Üldiselt erakondade positsioon Voogi sõnul seega ei muutunud, välja arvatud IRLi puhul. «Nende puhul oli isikute eelistuste summa mõnevõrra parem erakonna üldisest kuvandist,» ütles ta.

TNS Emor esitab erakondade toetuse nende vastajate põhjal, kel on erakondlik eelistus olemas. Neid inimesi, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli veebruaris 15 protsenti. Postimehe tellitud populaarsusküsitluse käigus küsitles uuringufirma 11.–18. veebruarini 1245 valimisealist kodanikku.

Selle aasta algusest kasutab TNS Emor erakondade reitingute mõõtmisel uut omnimetoodikat, mis arvestab inimeste muutunud elulaadi. Andmeid kogutakse nii tahvelarvuti abil tehtavate intervjuudega vastajate kodudes kui veebiintervjuudega ning nii personaalintervjuudele kui veebiintervjuudeks eelvärvatud vastajad on leitud mitmeastmelise juhuvalikuga.

Voog kinnitas, et juhuvalim on esinduslik Eesti valimisealiste kodanike suhtes ja uuringute tulemused on võrreldavad TNS Emori varasemate erakondade reitingute seiretega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles