Vaata, millised olid erakondade reitingud enne eelmisi valimisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula / Postimees

Kuigi tavaliselt erinevad TNS Emori riigikogu valimiste eelsed reitingud tegelikust valimistulemusest üsna vähe, võivad tulemused valimispäevani jäänud ajaga siiski muutuda.

2007. aasta veebruaris toetas Reformierakonda TNS Emori küsitluse kohaselt 27, Keskerakonda 29, Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) 13, Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) 11, Eestimaa Rohelisi 10 ja toonast Rahvaliitu seitse protsenti inimestest. Märtsi algul toimunud valimistel kogus Reformierakond 27,8, Keskerakond 26,1, IRL 17,9, SDE 10,6 ning Rohelised ja Rahvaliit kumbki 7,1 protsenti häältest. Selline tulemus andis Reformierakonnale riigikogus 31, Keskerakonnale 29, IRLile 19, SDE-le 10 ning nii rohelistele kui Rahvaliidule kuus kohta.

IRL sai seega riigikogu valimistel veebruari reitinguga võrreldes 4,9 protsendipunkti parema, Keskerakond ja rohelised aga 2,9 protsendipunkti halvema tulemuse. Ülejäänud erakodade toetus erines reitingutest vähem kui ühe protsendipunkti.

Libista graafikul, et protsente näha.

2011. aasta riigikogu valimistel olid vahed uuringufirma küsitluse andmete ja tegeliku valimistulemuse vahel veelgi väiksemad. Veebruaris näitas küsitlus Reformierakonnale 28, Keskerakonnale 25, IRLile 21, SDE-le 16, rohelistele nelja ja Rahvaliidule kahe protsendi suurust toetust. Valimistel toetas Reformierakonda 28,6, Keskerakonda 23,3, IRLi 20,5, SDEd 17,1, rohelisi 3,8 ja Rahvaliitu 2,1 protsenti hääletanud kodanikest. Reformierakond sai seega parlamendis 33, Keskerakond 26, IRL 23 ja SDE 19 kohta.

Veebruari reitinguga võrreldes tegi SDE toona 1,1 protsendipunkti parema ja Keskerakond 1,7 protsendipunkti halvema tulemuse. Ülejäänud parteide puhul jäi vahe ühest protsendipunktist väiksemaks.

Libista graafikul, et protsente näha.

Järgmised riigikogu valimised toimuvad 1. märtsil. TNS Emori värske küsitluse kohaselt toetas Reformierakonda veebruaris 23, Keskerakonda 22, SDEd 20, IRLi 14 ning eelmistel valimistel Rahvaliidu nime kandnud Konservatiivset Rahvaerakonda ja sügisel asutatud Vabaerakonda mõlemat üheksa protsenti vastanutest. Jaanuariga võrreldes Keskerakonna toetus ei muutunud, Reformierakonnal vähenes see kaks ja IRLil ühe protsendipunkti. EKRE populaarsus kasvas neli, SDE-l kaks ja Vabaerakonnal ühe protsendipunkti.

TNS Emori uuringuekspert Aivar Voog ütles Postimehele, et nüüdki võivad tulemused järgmise poolteise nädala jooksul ikkagi muutuda, nagu juhtus ka eurovalimistel. Vastasel juhul oleks erakondade järgmiste päevade pingutus tema sõnul suhteliselt mõttetu. «Eks erakondade kampaaniad üldiselt tasandavad üksteist, aga võib olla keegi leiab mõjuva argumendi, miks just nende poolt hääletada,» lausus ta.

Ta märkis ka, et kui eelmistel kordadel lõppes küsitlus neli päeva, siis seekord poolteist nädalat enne valimispäeva.

Sellest aastast kasutab TNS Emor erakondade reitingute mõõtmisel uut omnimetoodikat, mis arvestab inimeste muutunud elulaadi. Andmeid kogutakse Voogi sõnul nii tahvelarvuti abil tehtavate intervjuudega vastajate kodudes kui veebiintervjuudega ning nii personaalintervjuudele kui veebiintervjuudeks eelvärvatud vastajad on leitud mitmeastmelise juhuvalikuga.

Samas kinnitas Voog, et juhuvalim on esinduslik Eesti valimisealiste kodanike suhtes ja uuringute tulemused on võrreldavad TNS Emori varasemate erakondade reitingute seiretega.

Uuringufirma küsitles 11.–18. veebruarini 1245 valimisealist kodanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles