Mida arvavad erakonnad karusloomafarmidest ja tsirkustest?

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: lemmik.ee

Loomade eestkoste organisatsioon MTÜ Loomus selgitas välja kuue erakonna seisukohad küsimuses, kas lubada Eestis karusloomafarme ning loomi kasutavate tsirkuste etendusi.

«Sotsiaaldemokraatlik Erakond, Eestimaa Rohelised ja Keskerakond on seda meelt, et nii karusloomafarmide tegevus, kui ka loomade tsirkuses kasutamine tuleks Eestis lõpetada,» ütles MTÜ Loomus juhataja Kadri Taperson.

Roheliste ja sotside valimisprogrammis on see ka eraldi välja toodud.

Vabaerakond ei ole teemat veel arutada jõudnud.

Isamaa ja Res Publica Liit leiab, et Eestis peaks karusloomakasvatuste täieliku keelustamise üle toimuma arutelu.

Lisaks erakondade juhtkondadele saadeti küsitlus ligi 500 kandidaadile, kellest vastama olid nõus 68.

Näitlejana lähen ma lavale OMA TAHTEST, loom aga sunniviisiliselt,» kommenteeris reformierakondlane Madis Milling.

Keskerakondlase Maria Jufereva seisukoht on, et kui saaks kuidagi kontrollida, mis tingimustes elavad ja töötavad loomad, siis võiks loomade kasutamist tsirkuses lubada. «Probleemiks on see, et kui tsirkused annavad oma esitlusi erinevates linnades, siis on väga keeruline kontrollida, millistes tingimustes loomad reaalselt elavad,» selgitas Jufereva.

«Ma ei näe mingit praktilist vajadust tänapäeval toota ja kasutada loomanahku riietumiseks. Kaasaegne tehnoloogia ja tootmise tase võimaldab saada kehakatteid palju praktilisemalt ja loomi selleks eesmärgiks kasutamata. Sama kehtib ka loomanaha kaudu oma staatuse esiletoomises - selline käitumine peaks olema ajalukku jäänud. Siiski ei pea ma õigeks agressiivset käitumist inimeste suhtes, kes kannavad näiteks oma vanematelt päritud või aastakümnete eest, teistes oludes ja hoiakute keskkonnas soetatud karusnahku/kasukaid,» märkis Rait Maruste Reformierakonnast.

Maruste erakonnakaaslane Toomas Viks kirjutas: «Peale seda, kui nägin saates «Pealtnägija» õõvastavaid kaadreid Eesti karusloomafarmist ja sealsete asukate närustest elutingimustest, toetan kahel käel karusloomafarmide keelustamist.»

Samas reformierakondlane Rein Aidma vastas MTÜ Loomusele, et erakonnal on «sadu kordi olulisemaid küsimusi. Teie poolt kummalisel kombel valitud võitlusvaldkond on täiesti ebaoluline. Puudub, et te hakkate antud teemal veel terroristiks. Inimkonnal ja eriti meie riigi naabriga võrreldes olete oma teemapüstitusega pehmelt öeldes... marginaalselt-primitiivne.»

Andres Arrak Isamaa ja Res Publica Liidust lähenes karusloomakasvatuse küsimusele tarbijalikust esikohast: «Inimene on kõigele vaatamata lihasööja loom. Looduses - ja me oleme selle osa - on teatud loomulikud seadused» ning esitas Loomusele retoorilise küsimuse: «Kas te olete nõus nahkkingade asemel käima plastmassist tehtutega? Ja kindad?»

MTÜ Loomus on Eestis asunud eestvõitlejaks selle eest, et karusloomafarmid üldse keelustada, kuna sealne elu tekitab loomadele kannatusi.

Vastustega saab tutvuda MTÜ Loomus kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles