Rein Toomla: president on muutunud paindlikumaks

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politoloog Rein Toomla.
Politoloog Rein Toomla. Foto: Toomas Huik / Postimees

Kui varasemalt on Toomas Hendrik Ilves lubanud mitte teha ettepanekut valitsuse moodustamiseks Edgar Savisaarele, siis tänases Postimehe intervjuus ütles ta, et annab valitsuse moodustamise võimaluse valimised võitnud erakonnale.

Tänase Postimehe intervjuu põhjal ütles politoloog Rein Toomla Vikerraadio saates Uudis+, et president on muutunud paindlikumaks, vahendab ERRi uudisteportaal.

Toomla lisas ka, et president on oma otsustes vaba ega pea tegema valitsuse moodustamise ettepanekut ilmtingimata erakonna esimehele, vaid näiteks aseesimehele Kadri Simsonile.

Kui valimistulemused on sellised nagu viimased uuringud näitavad, siis saab presidendi ettepaneku tegemine valitsuse moodustamiseks olema korralik intriig, arvab Toomla.

Kui Vabaerakond või EKRE või mõlemad pääseksid parlamenti, siis Rein Toomla hinnangul enam kaksikliidu baasil valitsuskoalitsiooni moodustada ilmselt ei saaks.

«Arvan, et mõistlik on, et president teeb ettepaneku peaministrikandidaadile, kes näitab, et suudab koalitsiooni moodustada,» ütles Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Urmas Reinsalu Postimehele.

«Tavapäraselt on pärast valimisi erakonnad suutnud selles põhimõtteliselt kokku leppida enne seda, kui president teeb ettepaneku valitsuse moodustamiseks ja konsulteerib erakondadega,» lisas Reinsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles