Mikser: Keskerakonna osalusel valitsust ei tule

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Sven Mikser
Pildil Sven Mikser Foto: Tairo Lutter

Kui Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser toonitab taas, et sotsid Keskerakonnaga ühes valitsuses ei ole, siis Keskerakonna aseesimees Kadri Simson usub, et Mikser peab oma sõnu sööma.

President Toomas Hendrik Ilves ütles tänases Postimehe intervjuus, et see erakond, kes kogub kõige rohkem hääli, saab võimaluse esimesena valitsuse moodustada.

«Vaatame, kes võitjaks tuleb, mina teen ettepaneku. Siis on juba küsimus, kas ta suudab moodustada valitsuse,» selgitas president.

Erakondade populaarsuselt on riigikogu valimiste eel esikohal Keskerakond, selgus rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellitud Turu-uuringute aktsiaseltsi uuringust. Keskerakonna toetus on 26 protsenti, Reformierakond on 22 protsendiga teisel kohal, 16 protsendiga on kolmandal kohal sotsiaaldemokraadid ning 15 protsendiga on neljas Isamaa ja Res Publica Liit (IRL).

«Nende valimiste järel kindlasti Keskerakonna osalusel valitsust ei tule ja sotsiaaldemokraadid Keskerakonnaga ühises valitsuses ei ole,» kinnitas sotside esimees Sven Mikser.

«Seda, et Edgar Savisaar ohjasid käest ära ei anna, näitas see, kui Jüri Ratas püüdis peaministrikandidaadiks seada Kadri Simsonit, aga sellele tuli lühike ja konkreetne lõpp. On selge, et kui Savisaar peaks saama ülesandeks valitsuse moodustamise, siis ta selles ülesandes kindlasti kukub läbi,» lisas Mikser.

Keskerakonna aseesimees Kadri Simson ütles, et mõistab Sven Mikserit, sest ühest küljest soovivat Mikser selliste lubadustega hääli juurde võita ja seista oma erakonna eest, kuid samas tuleb seista ka valimislubaduste eest, mida sotsid Simsoni hinnangul Reformierakonnaga koos ellu viia ei saa.

«Ma tean, et Mikseril on valimiste järel raske valik, loomulikult on tal minevik Savisaarega ja isiklikus plaanis on sellest raske üle olla, aga kui ta soovib valijatele antud lubadusi ellu viia, siis Reformierakonnaga ta koostööd teha ei saa,» ütles Simson, kelle meelest tuleb Mikseril nii või teisiti oma sõnu süüa. «Mikser on kahvlis, aga poliitiliselt on õigem täita valijale antud lubadusi ja loobuda retoorilistest välistamistest. Sotsidel on valik, kas nad kardavad rohkem Savisaart ja jätkavad Reformierakonna lubaduste elluviimist või siiralt soovivad oma lubadused viia ellu ja seda nad saavad teha ainult koos Keskerakonnaga,» arvab Simson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles