Rõivas: elatisabifondi ettepanek ei ole valmis lahendus

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helmen Kütt ja Taavi Rõivas
Helmen Kütt ja Taavi Rõivas Foto: Liis Treimann / Postimees

Reformierakonna esimehe, peaminister Taavi Rõivase hinnangul ei ole eile valitsusele elatisabifondi loomiseks tehtud ettepanek valmis lahendus ega lahenda ühegi üksikvanema probleemi.

Rõivas ütles riigikogu infotunnis küsimustele vastates, et riigikogu ettepanek on arutelu algatuseks küllalt hea. Seda valmis lahendusena reklaamides läks Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) tema hinnangul aga liiale ning andis inimestele liiga ruttu liiga suure lootuse. «Selleks, et see asi reaalselt toimima saaks, on vaja veel kõvasti tööd teha,» ütles ta.

Rõivase sõnul ei lahenda ettepanek ise mitte ühegi üksikvanema probleemi. «Minu meelest me peaksime suhtuma üksikvanemate majanduslikku olukorda märksa tõsisemalt kui lihtsalt enne valimisi selliste suurejooneliste avalduste tegemine. Me peame vaatama, kuidas me neid tegelikult aidata saame, kuidas sellest ettepanekust edasi minna ja tagada see, et me tõepoolest saame igalt konkreetselt oma laste ja teise vanema suhtes lugupidamatult käituva inimese käest selle raha kätte,» rääkis ta ja lisas, et lihtsalt populistlike avaldustega seda probleemi ei lahenda.

Sotsiaalkaitseminister Helmen Kütt kinnitas, et kõik riigikogus vastu võetud otsused on valitsusele täitmiseks, sõltumata sellest, kes pärast valimisi võimule saab. «Mis puudutab elatisabifondi, siis ei tohi siin ära unustada seda, et jutt on lastest ja see, kuidas nende heaolu ja käekäik edeneb, peab olema kõikidele kohustus,» ütles ta.

Tema sõnul alustati sotsiaalministeeriumis juba eile arutelu, kuidas ja milliste põhimõtetega saaks fondi luua ja kuidas jõuaks elatisraha lasteni. «Nii et kindlasti sotsiaalministeerium sellega väga tõsiselt tegeleb,» lisas Kütt.

Riigikogu otsustas valitsusele elatisabifondi loomiseks ettepaneku teha eile 61 häälega. IRLi algatatud otsuse kohaselt peab elatismaksete garanteerimise süsteem rakenduma 2016. aasta algusest.

Riikliku fondi ülesanne oleks maksta last kasvatavale vanemale õigeaegselt elatisabi vähemalt miinimummääras, milleks on seaduse järgi pool miinimumpalgast, ning nõuda makstud summad sisse elatise maksmise kohustusest kõrvale hoidvalt vanemalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles