Laar: erakonnad on võimu rahvalt endale haaranud

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) tänasel valimiskonverentsil tegi auesimees Mart Laar poliitilise avalduse, kus tõi muu hulgas välja, et valimiste eel jagatakse jälle palju lubadusi, mis pärast valimisi kuhjuma hakkavad.

«Jälle teame, kuidas me kõik õnnelikuks saame. Lubadused lähevad peale valimisi meelest ja kuhjuvad,» ütles Laar, kelle sõnul on samamoodi jätkates oht sattuda jõukuselt Euroopa viimaste sekka ja vaja oleks kannapööret.

Äripäevas pakkus Laar välja ka oma riigireformi plaani, kuna Laari meelest ei otsusta rahvas midagi – valimised on mõttetuks muutunud, sest vali, keda tahad, saad ikka samad inimesed Toompeale.

Näiteks näeb Laar, et tuleks vähendada erakondade rahastamist riigieelarvest.

Laar ütles Postimehele, et tal ei ole esialgu nägemust, kui suur see kärbe peaks olema. «See ei ole nii tähtis, aga selles suunas peaks liikuma hakkama,» ütles Laar.

Samuti tuleks Laari sõnul katsetada negatiivse hääle andmise võimalust.

«See on proovimata. Lätis seda tehakse pikka aega ja midagi hullu pole juhtunud. Ainult mõned inimesed ei saa parlamenti. Kui valijad leiavad, et inimene ei ole sobiv parlamendiliige, siis nad saavad oma valimisringkonnas vastuhääle anda. Kui vastuhääli on rohkem kui poolthääli, siis ongi kõik,» selgitas Laar Postimehele.

Samuti on tema sõnul vaja vähendada näiteks ministrite arvu. Ideaalis võiks tema arvates ministreid olla neli vähem, kuid «alustada võib ka kahest», rääkis Laar IRLi valimiskonverentsil.

Ta kritiseeris, et valides Keskerakonna, saab poliitika, mille sarnast tehakse Venemaal. Reformierakonna valitsemist kirjeldas ta aga kui olukorda, kus rong nagu liiguks, kuid tegelikult liigutavad inimesed väljas puid.

«Sotse valides ei tea keegi, mis saab. Sotsid ise ka ei tea,» ütles Laar.

Ta lisas, et Isamaa ja Res Publica Liitu valides ei saa ka olla täpselt kindel, kuid «vähemalt on huvitav». «Maksureform on ohtlik idee ja seetõttu väärib tegemist,» lausus Laar.

Laar ütles Postimehele, et tema meelest on IRL ainsana püüdnud viia läbi neid ettepanekuid, mida ta oma riigireformi plaanis ära tõi.

Lisaks kinnitati valimiskonverentsil lõplik programm, kuhu laekus erakonna liikmetelt üle 200 ettepaneku, tutvustati 10-sammulist plaani valijale ning kuulutati välja IRLi aasta tegija, kelleks on riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles