Helme: juhiksin valitsust nagu Zeus Olümpost

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Helme
Mart Helme Foto: Liis Treimann / Postimees

«Kui kellelgi tekib küsimus, mis mees see Mart Helme peaministrina oleks, kuidas ta oma kabinetti juhiks, siis – nagu Zeus Olümpost. Tehke oma järeldused,» kuulutas Helme täna Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) varikabineti esitlusel.

Valitsuse praeguse koosseisuga võrreldes tahab erakond kaotada tervise- ja tööministri ning väliskaubandus- ja ettevõtlusministri koha, mille lõi sotsiaal- ja majandusministeeriumi juurde Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna koalitsioon mullu kevadel võimule tulles. Samuti ei plaani EKRE taastada regionaalministri kohta, leides, et regionaalteemadega peab tegelema kogu valitsus.

Helme ütles, et pidada sellistel kohtadel eraldi ministreid on väikesele riigile liigne luksus. «On tarvis langetada valusad ja võib-olla ka rahaliselt kallid poliitilised otsused ja need ellu viia, aga mitte keerutada üles tolmu ja teha nägu, et me oleme hirmus mures,» lausus ta.

Niisiis oli varikabineti esitlusel laua taha rivistunud 12 inimest, keda Konservatiivne Rahvaerakond tahaks pakkuda riigikogu valimiste järel valitsusse. Suurt usku nende valitsusse pääsemisse ei paistnud üritusele kutsututel paraku olevat – kuulajaid oli saalis vaid mõni üksik ja osa neistki tegi esitluselt enneaegu minekut.

Henn Põlluaas. Foto: Liis Treimann
Henn Põlluaas. Foto: Liis Treimann Foto: Liis Treimann / Postimees

Välisministri kohale võiks erakonna nägemuses asuda praegune Saue linnapea Henn Põlluaas, kes leidis, et Eesti senine välispoliitika on olnud allaheitlik ja kaugema visioonita. «Iseseisva välispoliitika asemel oleme me pigem kaasajooksiku rollis ja järgime väljastpoolt tulevaid soovitusi, vaatamata sellele, kas need täidavad meie rahvuslikke huve ja eesmärke,» ütles ta ja toonitas, et Eesti välispoliitika peab lähtuma rahvuslikest huvidest. Eesti-Vene piirilepingute jõustamine ei lähe nendega tema sõnul kokku.

Kaitseministriks pakub Konservatiivne Rahvaerakond erukolonel Raul Öpikut, kes rõhutas vajadust tagada laiapõhjalise riigikaitse toimimine koostöös tsiviilstruktuuridega. Pingestunud rahvusvahelises olukorras tuleks tema sõnul üle vaadata riigikaitse pikaajaline arengukava ja paika panna, milliseid valdkondi tuleb kiirendatud korras arendada.

«Üheks selliseks on maaväe soomusmanöövervõime väljaarendamine. EKRE on teinud ettepaneku koguni kahe tankipataljoni jao tankide soetamiseks, mis annaks soomusmanöövervõime kahele brigaadile: üks põhja- ja teine lõunasuunal. See on väga tõsine töö, ettevalmistus nõuab vähemalt kümme aastat, sellega tuleks alustada praegu kohe ja väga intensiivselt,» ütles Öpik. Ühtlasi soovib ta muuta ajateenistuse efektiivsemaks ja tugevdada Kaitseliitu.

Siseministriks võiks partei hinnangul saada piirivalvekolonel erus Uno Kaskpeit, kes ühena kolmest varivalitsuse liikmest ise erakonda ei kuulu. Tema taastaks valitsusse kuuludes sõjaväestatud piirivalve ning looks kriisi- ja sõjaaja reservi tarbeks ühe piirivalve ajateenijate sissiväljaõppe üksuse ühe kaitseväe pataljoni koosseisus. «Täna ei ole piirivalvel mitte mingit reservi kriisiajal tugevdatud piirivalvamise ülesannete täitmiseks. On selge, et rahuaja koosseisuga tugevdatud piirivalvamist ei ole võimalik teha rohkem kui üks või kaks ööpäeva,» rääkis ta esitlusel.

EKRE varivalitsusse kuuluvad ka Martin Helme (rahandusminister) ja Toomas Laanpere (majandusminister), kes muu hulgas tahaks vähendada vähemalt 20 protsendi võrra ametnike arvu ja viia riigifirmad börsile, ning Mare Liiger (sotsiaalminister), kelle eesmärk oleks toimima panna meditsiini esmatasand ja pea pealt jalgadele keerata töövõimereform.

Samuti kuuluvad erakonna variministrite ritta Imre Mürk (haridusminister), Mart Järvik (keskkonnaminister), Urmas Espenberg (kultuuriminister), Maido Pajo (justiitsminister) ja Merry Aart (põllumajandusminister), kes rõhutas vajadust tagada põllumeeste võrdne kohtlemine Euroopa Liidus ja promoda Eesti toitu välismaal.

Riigikogu valimised toimuvad 1. märtsil.

Varikabineti liikmed. Foto:
Varikabineti liikmed. Foto: Foto: Jaak Madison / Konservatiivne Rahvaerakond
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles