Savisaar: parempoolsed valijad otsivad endale alternatiive

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare sõnul on väikeparteide toetuse kasv loogiline, kuna parempoolsed valijad otsivad alternatiive.

«Seni Reformierakonda valinud inimesed ei näe Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) ja sotsiaaldemokraate alternatiivina, sest IRL oli viimasest neljast aastast kolm valitsuses ning sotsid on samuti silma paistnud pigem Reformierakonna kaasajooksikutena kui iseseisvalt mõtleva ja tegutseva erakonnana,» ütles Savisaar.

Keskerakonna esimehe sõnul näitab Reformierakonna toetuse langus seda, et valimiste põhiküsimuseks ei ole kindlasti julgeolek. «Riigikaitse on väga oluline küsimus, kuid siin valitseb suuremate erakondade vahel üldjoontes konsensus, nagu see väikeriigis peabki olema. Kui millegi üle vaielda pole, mis me siis vaidleme?» küsis ta.

Savisaare sõnul kaotab Reformierakond eelseisvad valimised, sest on mitte ainult valimiskampaania ajal vaid viimased neli aastat keskendunud valedele asjadele.

«Lihtsalt öeldes, inimesed ootavad, et peale valimisi jätaks poliitikud omavahel tülitsemise ja keskenduks sellele, et Eesti inimeste elu muutuks paremaks. See tähendab töökohti, palkade ja pensionide kasvu ning hindade langust, millest Keskerakond on rääkinud pidevalt - mitte ainult valimiskampaanias, vaid viimased neli aastat,» lausus Savisaar.

Postimehe tellitud ja TNS EMORi läbi viidud jaanuarikuine erakondade toetuse uuringu järgi on märkimisväärselt kasvanud kahe väikeerakonna, Vabaerakonna ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) toetus. Vabaerakonda toetaks valimistel kaheksa ning EKREt viis protsenti valijaist. Kuu aega tagasi oli Vabaerakonna toetus üks ja EKRE toetus kaks protsenti.

Võrreldes detsembriga on kõige enam langenud Reformierakonna toetus – 32 protsendilt 25 protsendile. Samas on nad ikka esikoha säilitanud.

Sotside toetus on kukkunud 21 protsendilt 18 protsendile ning IRLi toetus 16 protsendilt 15 protsendile. Keskerakonna reiting on kukkunud 23 protsendilt 22 protsendile.

TNS Emor esitab erakondade toetuse nende vastajate põhjal, kel on erakondlik eelistus olemas. Neid inimesi, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli jaanuaris 21 protsenti.

Erakondade populaarsusuuringu käigus küsitles uuringufirma 15.-21. jaanuarini 1605 valimisealist kodanikku, neist 446 kodudes ja 1163 interneti teel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles