Kuus erakonda nõustusid järgima e-valimistel head tava

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuus erakonda nõustusid järgima e-valimistel head tava.
Kuus erakonda nõustusid järgima e-valimistel head tava. Foto: E-riigi Akadeemia

Eile toimunud e-hääletamise seminaril nõustus enamik riigikogu valimistel osalevaid  erakondi  kaasajastama ausa e-hääletamise põhimõtteid ja neid oma tegevuses järgima.

E-hääletamise heale tavale avaldasid toetust Eesti Reformierakond, Erakond Isamaa ja Res Publica Liit, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, Eesti Konservatiivne Rahvaerakond, Eesti Vabaerakond ja Erakond Eestimaa Rohelised.  

E-riigi Akadeemia e-demokraatia programmi juhi Liia Hänni sõnul tingis vajaduse kaasajastada varasemat e-hääletamise hea tava teksti vahepeal täiustatud e-hääletamise korraldus.  «Nüüd saab valija ise kontrollida, kas tema hääl on turvaliselt jõudnud vabariigi valmiskomisjoni e-hääletamise infosüsteemi. Kuid vaatamata sellele uuendusele soovitab hea tava kasutada hääletamiseks arvutit, mille turvalisuses on kasutaja veendunud,» selgitab Hänni.

Liia Hänni leidis, et ka teised ausa e-hääletamise põhimõtted vajavad aeg-ajalt meelde tuletamist nii erakondadele kui ka valijatele. «Peamine on, et valija saaks oma valiku teha vabalt, ilma et keegi talle survet avaldaks. Seepärast lubavad erakonnad mitte korraldada kollektiivseid e-hääletamise üritusi, mis võivad valimisvabadust ohustada. Valijatel tasub tähele panna, et oma digitaalse identiteedi loovutamine teisele isikule hääletamiseks on lubamatu,» märkis Hänni. 

Liia Hänni sõnul on hea tavaga liitumine positiivne märk sellest, et erakonnad on võimelised teatud ühistes käitumisnormides kokku leppima. «Tuginemine ainult seadustele ilma moraalita toobki kaasa JOKK-skeemid, mida hea tavaga liitunud lubavad vältida,» ütles Hänni.

Ta lisas, et enamiku erakondade toetus heale tavale annab lootust, et valijate hulgas järjest enam kasutamist leidev e-hääletamine muutub iseenesestmõistetavaks osaks Eesti valimissüsteemist, mille legitiimsust ükski erakond kahtluse alla ei sea.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles