Väikeerakondade reiting tegi hüppe

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees

Värske, Postimehe tellitud ja TNS EMORi läbi viidud erakondade toetuse uuring üllatab ja rõõmustab uusi tulijaid.

Erakondade jaanuarikuise uuringu tulemustest üllatavad kaks väikeerakonda, Vabaerakond ja Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE), kellest esimest toetaks valimistel juba kaheksa ning teist viis protsenti valijaist, kommenteeris Postimehe tellimusel uuringu läbi viinud EMORi analüütik Aivar Voog.

«Nad on olnud varjus, kuid valimiste eel on nad tänu täisnimekirjadele päris palju meediatähelepanu saanud, eriti Vabaerakond,» ütles Voog. «Vabaerakonda on aidanud, et nad on saanud oma nimekirja palju tuntud inimesi.»

Voogi sõnul on väikeerakondade nõrkus, et neil ei ole kõik ringkonnad ühtviisi tugevad. Eriti EKRE-l, kus on vaid kaks tugevat kandidaati – Mart ja Martin Helme. «Suurerakondadel jagub kõikjale väärikaid kandidaate,» tõdes Voog. «Aga vähemalt kuvandiline pool on väikeerakondadel oluliselt kasvanud – eks veebruari küsitlus, kus on ka kandidaadid, paistab vahe teistega täpsemalt,» lisas ta.

Väikeerakondi on Voogi sõnul aidanud ka see, et üldine erakondade kuvand on hästi kehv. «See on kogu Euroopas nii, aga sügisene küsitlus näitas, et Eesti puhul oli see tavapärase üle 20 protsendi langenud 13 protsendile,» selgitas Voog.

Võrreldes detsembriga on kõige enam langenud Reformierakonna toetus – 32 protsendilt 25 protsendile. Samas on nad ikka esikoha säilitanud. «Nende langus on tavapärane – ka 2011. aasta valimiste eel oli nende toetus 2010. aasta lõpus oluliselt kõrgem kui valimisaasta alguses,» meenutas Voog. Ta lisas, et nii kõrgele kui neli aastat tagasi, rohkem kui 40 protsendile aasta lõpus, Reformierakonna reiting sel korral ei tõusnud.

Sotside mitmeprotsendilise kukkumise (21 protsendilt 18 protsendile) ning IRLi stabiilsuse (16 protsendilt 15 protsendile) pani analüütik väikeerakondade tõusu arvele. «Sotside nõrkus on, et nende reiting on olnud suhteliselt kõrge vaid paar aastat ning neil on näiteks Reformierakonnaga võrreldes oluliselt vähem lojaalseid valijaid,» rääkis Voog. «EKRE valijatega sotsidel eriti kattuvust pole.»

Hoolimata sellest, et IRL on teinud kõvasti meediareklaami, ei ole see aidanud neil toetust tõsta. IRLi probleem on Voogi sõnul selles, et selle erakonna valijatel on kattuvust nii Vabaerakonna kui EKREga, aga ka Reformierakonnaga.«IRLil on lähemaid konkurente palju ja seepärast on neil kõige raskem oma positsiooni hoida,» hindas Voog.

Keskerakonna reitingu püsimine 22-23 protsendi juures on samal tasemel 2011. aasta valimistulemusega.

TNS Emor esitab erakondade toetuse nende vastajate põhjal, kel on erakondlik eelistus olemas. Neid inimesi, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli jaanuaris 21 protsenti.

Erakondade populaarsusuuringu käigus küsitles uuringufirma 15.-21. jaanuarini 1605 valimisealist kodanikku, neist 446 kodudes ja 1163 interneti teel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles