Politsei on saanud poliitreklaami kohta kolm teadet

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paides bussiootepaviljonidele ilmunud reklaamid.
Paides bussiootepaviljonidele ilmunud reklaamid. Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Politsei on saanud täna pärast poliitilise välireklaami keelu algust kolm teadet võimalikust poliitilisest välireklaamist, mis seaduse järgi ei tohi enam tänavatel olla.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja sõnul oli üks juhtum Tallinnas, kus teatati suurest valimisplakatist Tammsaare teel. Selleks ajaks, kui politsei sündmuskohale jõudis, oli plakat aga juba eemaldatud.

Teise teate sai politsei Paidest, kus olid bussiootepaviljonidele paigaldatud kollastes värvides välireklaamid, mis kujutasid number ühte. «Politsei hinnangul ei ole selline reklaam käsitletav poliitilise reklaamina,» ütles pressiesindaja Postimehele.

Kolmas juhtum leidis aset Valgas, kus oli ühe baari aknale jäänud kandidaadi pildiga peokutse. «Peo toimumisaeg oli 10. jaanuaril, kuid plakat oli maha võtmata. Politsei palus plakati eemaldada,» lausus ta.

Lisaks on politsei saanud nii eile kui täna omajagu päringuid reklaamide kohta, mille väljapanekut alles plaanitakse. «Mitmel juhul on politsei andnud hinnangu, et kavandi näol on tegemist poliitilise välireklaamiga, ning soovitanud plaane muuta,» lisas politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja.

Valimisseaduse kohaselt on aktiivse valimisagitatsiooni ajal keelatud üksikkandidaadi, erakonna ja erakonna nimekirjas kandideeriva inimese, nende logo, muu eraldusmärgi või programmi reklaamimine hoonel, rajatisel, ühistranspordivahendi või takso sise- või välisküljel. Samuti on keelatud muu poliitiline välireklaam. Aktiivse agitatsiooni periood algab 40 päeva enne valimisi.

Ebaseadusliku välireklaami tellimise või avalikustamise eest näeb karistusseadustik ette kuni 400, juriidilisele isikule aga kuni 1300 euro suuruse trahvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles