Valimistest jääb kõrvale neli riigikogu saadikut

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toonane justiitsminister Rein Lang ja keskkonnaminister Jaanus Tamkivi 2007. aastal.
Toonane justiitsminister Rein Lang ja keskkonnaminister Jaanus Tamkivi 2007. aastal. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Suurem osa praeguseid parlamendiliikmeid kandideerib kevadistel valimistel riigikokku tagasi, valimistel osalemisest on loobunud vaid neli saadikut.

Riigikogu 101 liikmest jäävad valimistelt kõrvale reformierakondlased Aare Heinvee, Rein Lang ja Jaanus Tamkivi ning 2012. aastal Keskerakonnast välja astunud ja seni parteitu Lembit Kaljuvee.

Lisaks 97 riigikogu liikmele kandideerivad parlamendivalimistel ka kõik 14 ministrit. Samuti võtab valimistest osa kolm Euroopa Parlamendi saadikut: Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Tunne Kelam, reformierakondlane Urmas Paet ja keskerakondlane Yana Toom. Ülejäänud kolm eurosaadikut – reformierakondlane Kaja Kallas, sotsiaaldemokraat Marju Lauristin ja parteitu Indrek Tarand – valimistel ei osale.

Kokku pürgib 1. märtsil toimuvatel valimistel riigikokku 874 inimest, neist 11 üksikkandidaadina. Täisnimekirja ehk 125 kandidaadiga osalevad valimistel Reformierakond, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, Isamaa ja Res Publica Liit, Keskerakond, Konservatiivne Rahvaerakond ja Vabaerakond. Eestimaa Rohelised on valimisteks välja pannud 40, Rahva Ühtsuse Erakond 36, Eestimaa Ühendatud Vasakpartei 25 ja Iseseisvuspartei 12 kandidaati. Ainsa erakonnana jääb riigikogu valimistelt seekord kõrvale Eesti Vabaduspartei – Põllumeeste Kogu.

Eelmistel, 2011. aasta valimistel osales üheksa erakonda ja 32 üksikkandidaati. Reformierakond sai toona riigikogus 33, Keskerakond 26, Isamaa ja Res Publica Liit 23 ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond 19 kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles