Riigikogu hääletab valimisea langetamise üle veebruaris

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seni on noored hääletada saanud vaid varivalimistel.
Seni on noored hääletada saanud vaid varivalimistel. Foto: Sille Annuk / Postimees

Parlamendi põhiseaduskomisjon otsustas täna saata riigikogu ette kolmandale lugemisele põhiseadust muutva eelnõu, mis võimaldaks kohalikel valimistel hääletada noortel alates 16. eluaastast.

Ettepaneku järgi toimub eelnõu lõpphääletus 11. veebruaril. Valimisea langetamiseks peab muudatuse vastu võtma ka riigikogu järgmine, 1. märtsil valitav koosseis.

Kui kaks järjestikust koosseisu otsustavad seda toetada, saavad koolinoored hääletada 2017. aastal toimuvatel kohalikel valimistel. Valimisea langetamine mõjutaks otseselt umbes 24 000 16–17-aastast noort.

Põhiseaduse muudatuse algatasid juulis 41 Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna saadikut, et anda kohalike volikogude valimistel hääletamise õigus noortele alates 16. eluaastast. Muudatusega soovivad nad kaasata noori inimesi senisest enam kohaliku elu arutamisse ja otsustamisse.

Valimisea alandamiseks tegi parlamendile ettepaneku Eesti Noorteühenduste Liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles