Mikser: Pentus-Rosimannus reageeris üle

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Liis Treimann

Välisminister Keit Pentus-Rosimannus reageeris Soome välisministri väljaütlemistele üle, püüdes välispoliitikat teadlikult ekspluateerida valimiskampaanias, leiab kaitseminister Sven Mikser (SDE).

«Välisminister Pentus-Rosimannuse ülereageerimine Tuomioja ebaõnnestunud ütlustele kõneleb ühelt poolt välispoliitilisest kogenematusest, teiselt poolt on ilmselt tegu välispoliitika teadliku ekspluateerimisega valimiskampaanias,» märkis Mikser.

«Eesti  ja Soome suhted on aastakümneid olnud erakordselt lähedased ja igaühele on selge, et välisministeeriumil on ka põhjendatud pahameele väljendamiseks mitmeid muid võimalusi peale suursaadiku tseremoniaalse vaibale kutsumise,» sõnas kaitseminister. 

«Eesti, Leedu, Taani ja Suurbritannia initsiatiiv Vene agressiivse propagandarünnaku ohjeldamiseks on kiiduväärne, aga ma olen veendunud, et soomlaste pardale saamiseks on kaugelt paremaid moodusi kui põhjanaabrite avalik nuhtlemine meie verivärske ministri poolt.»

«Soome on Eesti lähedane partner ja liitlane. Tahan välisminister Pentus-Rosimannusele meelde tuletada, et Soome riik ei ole Reformierakonna konkurent märtsivalimistel ja välispoliitika kasutamist valimiskampaanias tuleks võimalust mööda vältida. Eesti maine usaldusväärse partnerina on palju rohkem väärt kui sadakond lisahäält mõne erakonna mõnele kandidaadile,» rõhutas Mikser. 

Välisministeerium kutsus eile Soome välisministri Erkki Tuomioja Eestit kritiseeriva kommentaari pärast välja suursaadiku Kirsti Narineni. Tuomioja ütles kolmapäeval Soome rootsikeelsele ajalehele Hufvudstadsbladet kommentaariks Eesti, Leedu, Taani ja Suurbritannia välisministri kirjale Vene propaganda teemal, et ta ei soovi Euroopa Liidu raha kulutamist ühise propaganda tegemiseks. Tuomioja sõnul on nelja välisministri reageering vastus tõsiasjale, et Balti riigid on tema meelest ärganud liiga hilja ja pole oma elanikele pakkunud venekeelseid uudistesaateid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles