Samost: mis on Nestori õigustus?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor koos Marju Lauristini ja Katrin Saksaga sotsiaaldemokraatliku erakonna volikogul.
Eiki Nestor koos Marju Lauristini ja Katrin Saksaga sotsiaaldemokraatliku erakonna volikogul. Foto: Liis Treimann

Ajakirjanikud Anvar Samost ja Kalle Muuli arvasid Raadio 2 saates «Olukorrast riigis», et sotsiaaldemokraatidel ei ole taktikaliselt õige praegu juhti vahetama hakata, sest ei pruugi parandada erakonna võimalusi kevadistel valimistel.

«Küsimus on, kas sotsidel on taktikaliselt või strateegiliselt mõistlik kuus kuud enne valimisi hakata oma esimeest vahetama ja juhatusse endisi rahvaliitlasi lisama,» kõhkles BNSi ajakirjanik Anvar Samost.

Võimaliku uue juhi Sven Mikseri tugevusi välja tuues avaldas ta aga kartust, et erakonna esimeheks saamine poleks mehele parim. «Kardan, et kui ta peaks sotside esimeheks saama, pole see tema karjääris kõige toredam periood, mis teda ees ootab, sest tõenäoliselt tuleb tal hiljemalt aprillis hakata selgitama, miks sotsidel valimistel nii halb tulemus tuli,» rääkis Samost.

Kalle Muuli tõi omakorda välja, et praeguse juhi Jüri Pihli kõige suurem õnnetus on see, et ta ei suuda poliitikat sõnastada ja veenvalt esitada. «Sven Mikseril kindlasti seda häda ei ole. Ta suudab piisavalt mõtelda ja end väljendada – võib-olla liigagi hästi,» sõnas Muuli.

Samost lisas, et Mikseri ja Pihli puhul on ka sarnasusi – Pihl sai sisejulgeoleku valdkonnas erinevates ametites väga hästi hakkama, kuid partei esimeheks asudes hakkas tegema asja, milleks pädevus ja eeldused puudusid. «Täpselt sama üritan ma väita Mikseri kohta: kui ta peaks saama sotside esimeheks, seisab erakonnal ees hiljemalt aasta pärast küsimus, kas me selle juhiga tahame jätkata,» ennustas Samost.

Samost väljendas ka arusaamatust selle üle, et aastaid sotside juhtkonnas olnud tegevpoliitik Eiki Nestor erakonna juhiks ei kandideeri. «Mis on õigustus, et Nestor kohale ei pretendeeri? Kas ta kardab, et teda ei valita või ta lihtsalt ei taha ja siis ma küsin, miks ta üldse poliitikas on?» Ajakirjaniku hinnangul võiks nii staažikas ja laialdast toetust nautiv isik võiks kandideerida erakonna juhiks, kus ka mõjuks loomulikult – erinevalt Mikserist ja Pihlist.

Samost leidis, et tänasel sotside volikogul teemaks oleva liidrikriisi üks põhjusi on Tallinnas Keskerakonnaga tehtud koalitsioon. «Ma usun, et kui Jüri Pihl ei oleks praegu abilinnapea, siis käesoleval hetkel rahvusraamatukogus ei arutaks sotside volikogu seda, kas sotside üldkogu peaks valima uue esimehe oktoobri keskel. Pihl oleks rahulikult sotsiaaldemokraatide erakonna esimees järgmiste valimisteni.»

Täna keskpäeval kogunes sotsiaaldemokraatide volikogu, mis peab otsustama, kas viia oktoobris toimuva üldkogu päevakorda uue juhatuse valimised või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles