Sotside volikogu läheneb mõjutustöö taustal

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivar Tallo
Ivar Tallo Foto: Peeter Langovits

Veel viimsed pingutused sotside vastasleeridelt ja homme selgub, kas oktoobrikuisel üldkogul tuleb uue juhtkonna valimine, mida loodab Sven Mikseri leer, või jätkab kuni valimisteni Jüri Pihl.

Terve nädala pingeid üles kerinud sotside ladvik saab homme kokku, et paika panna oktoobris peetava üldkogu päevakava. Praeguse esimehe Jüri Pihli meeskond on püüdnud erakonnakaaslasi veenda, et enne valimisi ei ole sellist segadust erakonnas vaja ning jätkata võiks samamoodi.

Pihli toetavad paljud piirkonnad üle Eesti, kes väljendanud kahtlusi sisevõitluse otstarbekuses.

Pihliga teravalt vastanduvad Toompea sotsid meelitavad inimesi Sven Mikseri selja taha. Sotside riigikogu liige Hannes Rumm ütles, et nii meediat kui ka sotside siselisti jälgides paistavad erakonnast välja tugevad sisepinged.

«Selles olukorras on ainsaks lahenduseks oktoobris üldkogul erakonna juhi valimine, sest niisuguste vastuoludega ei saa valimistele vastu minna,» ütles Rumm.

Segadus sotside seas pani postimees.ee-d küsima arvamusi ekspertidelt-sotsioloogidelt, milline tulevik sotsidel ees seisab. Politoloog Ivar Tallo leidis, et sotside olukorda ei tohiks üle dramatiseerida ja tunnistas, et praegu tundub erakonna esimehe vahetamine talle naljakas. «Pihlile ei antagi võimalust end parlamendivalimistel testida ja tõestada,» imestas ta.

Poliitikateadlane Tõnis Saartsi sõnul on sotside suurimaks probleemiks olnud pidev liidrikriis ning usaldusväärsuse ja jõulisuse defitsiit. «Kui liidrikriis suudetakse lõpuks ületada ja puudliimagost vabaneda, võiks SDE Eesti poliitikas minu meelest senisest olulisemat rolli mängida,» ütles Saarts.

16 aastat sotside ridadesse kuulunud Eiki Nestor tõdes, et nende madala populaarsuse põhjuseks on suutmatus viia oma sõnumit valijateni selgelt ja sihipäraselt. Ta toetas ka sotsioloog Juhan Kivirähki väiteid, et sotside probleemid on särava liidri puudumine ning lootmine valijate mõistlikkusele ja ratsionaalsusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles