EKRE endine esimees lahkus korruptsioonisüüdistuste tõttu erakonnast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margo Miljand
Margo Miljand Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Korruptsioonisüüdistuste alla langenud Põltsamaal asuva Esku-Kamari kooli juhtiv Eda Miljand ja sama kooli haldusspetsialist, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) endine esimees ja senine asejuht Margo Miljand lahkusid erakonnast ega kandideeri riigikogu valimistel.

«Miljandite juhtumist sai EKRE juhatus teada uue aasta esimestel päevadel ja see oli meile kõigile täielikuks üllatuseks,» ütles kolmapäeval BNSile erakonna aseesimees Martin Helme. Tema sõnul lahkusid Miljandid erakonnast ja teatasid, et ei kandideeri, sest ei soovi, et partei jääks valimiste eel rünnaku alla.

Viitega Põltsamaa vallavalitsuse revisjonikomisjonile, kirjutas Eesti Päevaleht kolmapäeval, et viimased kaheksa aastat Esku-Kamari kooli juhtinud Eda Miljand on ostnud toiduaineid ja teenuseid samas koolis haldusspetsialistina töötanud abikaasalt Margo Miljandilt. «Karikatuursem näide on see, et Margo Miljand esitas koolile arve 60 kilo hapukapsa eest, mille koguhind oli koguni 9,60 eurot. Võrdluseks: veel eile maksis see Tartu turul kuni kaks eurot,» kirjutas leht.

Lisaks on Eda Miljand tellinud abikaasalt väidetavalt veel hulga teenuseid, samuti kasutas konservatiivset maailmavaadet esindav pere kooli sõidukit enda tarbeks ja muutis selle räpaseks.

«Meie erakonna suhtumine korruptsiooni on null-tolerants. Leidsime, et asjad mitte ainult ei pea olema ausad, vaid peavad paistma ka ausad. Revisjoniakti lugemine on päris nukker lugemine,» ütles Helme BNSile.

Ta märkis, et kui süüdistused on tõesed, ei saa nendel inimestel olla erakonnaga poliitikas ühist teed. «Samas peab inimestel olema võimalus enda vastu esitatud süüdistustele vastata ning oma head nime kaitsta. Kui osutub tõeks, et tegemist oli tõepoolest poliitilise ärapanemisega või laimuga, siis tuleb ka see paljastada,» ütles Helme, lisades, et «paraku ei ole poliitikas eriti veel valimiste eelsel ajal süütuse presumptsiooni ja nii Miljandite kui erakonna seisukoht on, et kuni lõpliku tõe selgumiseni on nad erakonna tööst taandunud».

Helme ütles möödunud aasta ühes viimastest Foorumi saadetest, et tema andmetel üritatakse ühes väikses omavalitsuses koolijuhti EKREsse kuulumise pärast ametist lahti lasta, jättes omavalitsuse ja Miljandi nime mainimata.

«Foorumi saates oli tõepoolest juttu samast inimesest,» kinnitas Helme kolmapäeval BNSile. «Margo Miljand tõi toona juhatuse koosolekule info, et tema abikaasat tahetakse lahti lasta ja põhjus selleks on poliitiline - vallavalitsus on Isamaa ja Res Publica Liidu käes ja neil on seal asjad omavahel nugade peal. Kuna selline asi on Eesti omavalitsustes pea tavapärane, ei osanud jutus kahelda.»

Margo Miljand oli Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees 2011. aasta suvest kuni 2013. aasta kevadeni. Seejärel sai temast erakonna aseesimees. Toonasesse Rahvaliitu astus Miljand 1996. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles