Politoloog: sotside aususest valijale ei piisa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Vetik.
Raivo Vetik. Foto: Tallinna ülikool

Sotsiaaldemokraatliku erakonna ausus ja läbipaistvus ei erista neid piisavalt Keskerakonnast, et oma valijaskonda kasvatada, leiab Tallinna Ülikooli võrdleva politoloogia professor Raivo Vetik.

«Probleem on muidugi selles, et Keskerakonna kõrval teised pildile naljalt ei mahu. Sotside endi sõnul on nende lisaväärtus läbipaistvus ja ausus – kuid valijale ainult sellest ei piisa, talle on vajalik kindlus, et tema huvid saavad ka jõuliselt esindatud,» selgitas Vetik.

Ta märkis, et Keskerakond on vaatamata põhikirjas nimetatud liberaalsusele selgelt vasakpoolne erakond ning on suutnud sotsidega konkureerides nende võimalikud valijagrupid edukalt monopoliseerida.

Vetiku sõnul tuleb tekitada selline jõudude vahekord, mis annaks nii sotsidele kui ka Keskerakonnale võimaluse oma ideede elluviimiseks.

Sotside ja Keskerakonna koostööd Tallinna linnavalitsuses pidas ta ühiskonna  tasakaalustatuma arengu mõttes kindlasti mõistlikuks.

Eesti sotside vähese populaarsuse peamise põhjusena pakkus ta välja asjaolu, et paljude valijate meelest on nad «võõrastele omad ja omadele võõrad.» Selle põhjustas sotside osalemine parempoolsetes valitsuskoalitsioonides kogu taasiseseisvuse jooksul.

Politoloogi sõnul said sotsid valitsuskoalitsioonides mõningaid oma ideid ellu viia, kuid ilmselt jäi veel rohkem neist ellu viimata.

«Tervikuna realiseerus Eestis ikkagi äärmusparempoolne arengumudel, mis ilma sotside toetuseta koalitsioonile ei oleks pruukinud toimuda. Võib küll väita, et 1990.ndate aastate makromajanduslikus ja geopoliitilises kontekstis oli selline hoiak õigustatud, kuid viimasel kümnel aastal kindlasti enam mitte,» märkis Vetik.

Vetiku hinnangul on Eestis jäänud tagaplaanile inimkapital, mis määrab ära pikaajalise perspektiivi. Selle asemel on panustatud välisele ja makromajanduslike näitajate kasvatamisele.

Vetiku sõnul takistasid isikutevahelised vastuolud ja killustumine vasakpoolse poliitilise tiiva tugevnemist. «Sotsid oleks pidanud uues olukorras, mida nad ka ise 2000.ndate alguses väga hästi mõistsid, valima uue parteipoliitiliste koalitsioonide strateegia. Kuid ilmselt isikutevahelised vastuolud takistasid seda,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles