Tallo: sotside olukorda ei maksa üle dramatiseerida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivar Tallo
Ivar Tallo Foto: Peeter Langovits

Sotsiaaldemokraatliku erakonna praegust olukorda ei tasu üle dramatiseerida, erakonna populaarsus selgub alles märtsivalimistel, leiab politoloog Ivar Tallo.

«Ma ei dramatiseeriks sotside praegust olukorda isegi. Mainet ja populaarsust näitab lõpuks valimissituatsioon,» ütles Tallo. Tema hinnangul on seni vaid erinevate huvigruppide seisukohad ja arvamused erakonna valijate arvu kohta ning neid tuleks vaadata sisepoliitilise võitluse kontekstis

«Me ju ei tea, kui paljud kadusid sotside tagant ära, kuigi sellest on juba ligi aasta räägitud,» seletas ta. Politoloogi sõnul saab alles märtsis teada, kas näiteks koostöö Keskerakonnaga tõi sotsidele kasu või kahju.

Tallo tunnistas, et praegu tundub erakonna esimehe vahetamine talle naljakas. «Pihlile ei antagi võimalust end parlamendivalimistel testida ja tõestada,» imestas ta.

Tallo sõnul on Eestis riigi väiksuse tõttu palju kummalist erakonnaloogikat ja inimeste käitumist. «Me ei analüüsi tehtud vigu kuigi palju, teeme neid üha uuesti ja uuesti. Kui on vigane strateegia või ebapädevad juhtimisotsused, siis keegi ei vaata neid üle, vaid samad inimesed teevad samu otsuseid edasi,» selgitas ta.

Tema hinnangul on sotside erakonda kogu aeg sisuliselt juhtinud Eiki Nestor ning esindatud parlamendis on kõikunud kuue ja 17 liikme vahel. Eelmisel aastal otsustati, et erakonna juhiks võetakse keegi teistmoodi ning juhiks valiti Pihl.

«Nii kui ta asemele tuli ja hakkas neid teistmoodi otsuseid tegema, siis kohe leidus neid, kellele see ei meeldinud. Naljakas ja kurb samal ajal, et võetakse uus inimene aga ei lasta tal uutmoodi tegutseda. Selline käitumine moodsatele juhtimisteooriatele küll ei vasta,» kirjeldas Tallo, kes oli aastatel 1999-2001 Mõõdukate saadik riigikogus.

Sotside vähese populaarsuse üheks põhjuseks pidas Tallo «punast» mainet, mis mingil hetkel valijaid võõrandas. «Võib-olla selle punaste kuvandi pärast jäigi erakonna populaarsus väikseks ja on seal edasi. On selline intelligentide erakond, selle asemel, et olla lähedal töötavale inimesele,» ütles ta.

Tallo sõnul on Eesti sotsid erandiks, olles puhtakujuline lääne sotsiaaldemokraatlik erakond, sest enamikus Ida-Euroopa riikides tegi endine kompartei end sotsiparteiks

«Minu jaoks on naljakas, et sotsidest räägitakse kui mingist punaste parteist, kui «nendest kommudest.» Kuigi Eesti sotsiaaldemokraatlik erakond sai alguse Rootsis paguluses olnud inimestest, süüdistatakse neid kommunistide kuritegudes» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles