Sven Mikser: Edgar Savisaare juhitavat valitsust Eestis ei tule

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister ja sotside esimees Sven Mikser.
Kaitseminister ja sotside esimees Sven Mikser. Foto: Toomas Tatar

Sotsiaaldemokraatide esimees Sven Mikser tõi Savisaare eilset kõnet kommenteerides välja, et kuna Edgar Savisaare juhitavat valitsust Eestis ei tule, siis saabki Savisaar endale lubada rohkem või vähem utoopiliste lubaduste jagamist.

«Trummipõrinat ja fanfaariheli oli palju – lubati välja midagi tõeliselt suurt. Aga minu arusaamist mööda ei ole kõne suur sellepärast, et seal on palju trummipõrinat, vaid kõne teevad ikka suureks suured mõtted. Neid selles kõnes paraku ei olnud,» rääkis sotside juht Sven Mikser. Ka ei olnud kõnes uusi ja üllatavaid mõtteid, leidis ta.

«Kuna Keskerakond on pikalt opositsioonipõlve pidanud pidama, siis neil on teoks tegemata mõtteid ja ei olegi vaja midagi uut välja mõelda,» põhjendas Mikser.

Kui reaalseks peab Mikser aga Savisaare valimislubadusi? Mikser nentis, et kuna tegemist oli valimiseelse kõnega, siis on loosungid omal kohal.

«Mis puudutab nende realistlikkust või utoopilisust, siis kõige suurem piiraja on see, et Savisaarel ei ole ka pärast järgmisi valimisi asja Stenbocki majja ega võimalust oma ideid ellu rakendada,» usub Mikser.

Ta kinnitas, et sotsid leiavad ilmselt programmilist ühisosa kõigi erakondadega, kuna sotsiaaldemokraatlikud ideed olevat praegu väga populaarsed. «Edgar Savisaare juhitavas valitsuses kindlasti sotsiaaldemokraate ei ole, aga Edgar Savisaare juhitavat valitsust loomulikult Eestis ka ei tule. Võib-olla sellega hirmutamist peab Reformierakond vajalikuks, aga sellega hirmutamist ei tasu tõsiselt võtta, sest sellist asja ei juhtu,» on Mikser veendunud.

«Kui riigi tasemel poliitikast rääkida, siis Edgar Savisaar jääb ka pärast järgmisi valimisi inimeseks, kes jutustab ilusaid asju opositsioonis,» täpsustas ta.  

Sven Mikseri arvamuse peale saatis Keskerakond pressiteate Enn Eesmaa kommentaariga.

«Olen isegi veidi imestunud, et nii kogenud poliitik, nagu Sven Mikser hakkab valitsuse koosseisu paika panema kaks kuud enne valimisi,» teatas Eesmaa,«demokraatlikus riigis on ilmselge, et valijate antud häälte arvust sõltub see, kes saab mandaadi valitsuse moodustamiseks. See ongi ju demokraatia mõte, et riigi kodanikud valiksid ise endale juhid, keda volitavad oma riigi asju ajama.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles