Ilves: jobbikuliku retoorikaga ükski erakond Eestis parlamenti ei pääseks

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari erakonna Jobbik toetaja 2009. aastal Budapestis toimunud demonstratsioonil.
Ungari erakonna Jobbik toetaja 2009. aastal Budapestis toimunud demonstratsioonil. Foto: SCANPIX

President Toomas Hendrik Ilves tõdes, et ükski erakond Eestis ei pääseks äärmusliku jobbikuliku või Front Nationali taolise retoorikaga parlamenti.

«Kui me vaatame selle aasta Euroopa Parlamendi valimisi, siis nii mõneski riigis olid üsna edukad erakonnad, kelle suhtumine liberaalsesse demokraatiasse on ikka hoopis midagi muud, kui see, millega me oleme harjunud ja mis olid Teise maailmasõja õppetunnid, nii et siin me õpime iga päev,» leidis president Eesti Televisioonile antud aastalõpuintervjuus.

«Prantsusmaal on üks suuremaid jõude Front National, mis ütleb, et Prantsusmaa peab astuma välja NATOst, mis ütleb, et tuleb tunnistada Krimmi kuulumist Venemaale, et tuleb lõpetada ära jutt vähemuste austamisest ja sallivusest, Ungaris on selline erakond nagu Jobbik, mis mängib poolnatsliku sümboolikaga, teiselt poolt on meil Kreekas väga äärmusvasakpoolsed erakonnad ja kõigil on kasvav võim nendes ühiskondades,» loetles Ilves.

«Mõned erakonnad, mis on Euroopas propageerinud 19. sajandi ideid, väga selgelt saanud suuremaid summasid toetusi Venemaalt. Me võime olla uhked selle üle, et Eestis ei ole äärmuslus siiamaani üldse mingit kandepinda leidnud ja praegu vähemalt ma ei näe, et oleks,» leidis Toomas Hendrik Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles