Mikser: Ämaris filmimise leppisid kokku lennubaas ja riigikantselei

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas reklaamklipis.
Taavi Rõivas reklaamklipis. Foto: Internet

Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluva kaitseministri Sven Mikseri sõnul sõlmisid Ämaris peaministrist klipi filmimiseks kokkuleppe lennubaas ja riigikantselei, mistõttu polnud kaitseväel alust arvata, et Reformierakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas hakkab tegema seal erakonnapoliitilist reklaami.

Mikser selgitas täna, et seni pole kaitseväes olnud kaitseväe objektide filmimiseks eraldi reeglistikku. Tema sõnul on kaitsevägi iga pöördumise korral taotlust ja põhjendusi kaalunud ning teinud sellest lähtuvalt otsuse. «Kaitsevägi on avatud organisatsioon ning on võimaldanud kasutada kaitseväe objekte näiteks nii telesaadete «Laulge kaasa», «Laula mu laulu» kui ka kodumaise noortesarja «Ühikarotid» filmimiseks,» märkis ta.

Mikseri sõnul talitas kaitsevägi samamoodi ka siis, kui peaministri julgeolekunõunik küsis 5. novembril Ämari lennubaasis viibides lennubaasi ülema asetäitjalt, kas 9. novembril on peaministril võimalik Ämarit külastada ja seal filmida. «Lennubaasi ülema asetäitja vastas jaatavalt. Täpsemad külastuse üksikasjad leppis riigikantseleiga kokku ja korraldas lennubaasi veebel,» ütles minister.

Veel samal päeval võtsid lennubaasi veebliga tema sõnul ühendust klipi teinud agentuuri Kuukulgur inimesed, kes käisid ka lennubaasi filmimiseks üle vaatamas. «7. novembril küsis lennubaasi veebel peaministri julgeolekunõunikult kirjalikult, kas pühapäeval peaministri filmimise soov Ämari lennubaasis on veel jõus. Vastus tuli jaatav. Kuukulgur saatis samal päeval lennubaasi ka inimeste nimekirja, kes filmimise jaoks lennubaasi pidid sisenema,» rääkis ta.

9. novembril saabus peaminister Mikseri sõnul koos Kuukulguri meeskonnaga Ämari lennubaasi ja viibis seal kella 15–16.30. Enne filmima asumist kohtus Rõivas tema sõnul Ämaris paiknevate Saksa õhuväelastega.

Klipi tegi Reformierakond avalikuks 16. novembril, kuid lennubaasi saadeti see ülevaatamiseks alles järgmisel päeval. «17. novembril saatis Kuukulguri juht Priit Aus lennubaasi veeblile filmitud klipi lausega «Head vaatamist ja tänud veelkord»,» ütles Mikser.

Kaitseminister kinnitas, et kaitseväe kirjavahetuse põhjal sõlmisid peaministrist klipi filmimiseks kokkuleppe lennubaas ja riigikantselei. «Kaitseväelaste ja riigikantselei töötajate ning Kuukulguri töötajate vahelises kirjavahetuses ei ole viidatud, et tegemist on valimisreklaami filmimisega,» ütles ta.

Mikser lisas, et on teinud ise kaitseministrina mitmeid peamiselt NATO liitlastele suunatud videotervitusi ja pöördumisi nende ürituste tarbeks, kuhu teda on kutsutud, aga kuhu ei ole olnud võimalik kohale minna. «Seega ei ole tavatu, et valitsuse liikmest tehakse videoülesvõtteid tööülesannete täitmiseks ning kaitseväel ei olnud alust arvata, et peaminister hakkab Ämaris filmima erakonnapoliitilise sisuga reklaami,» märkis ta täna keskerakondlase Kadri Simsoni kirjalikule küsimusele vastates.

Reformierakonna peasekretär Martin Kukk ütles õhtul Postimehele, et lõpliku kokkuleppe, et Ämaris reklaamklipp filmida, tegi siiski produktsioonifirma esindaja Priit Aus, tutvustades Ämaris kohapeal kaitseväe esindajatele klipi tegemise üksikasju. «Kaitseväe esindajatel oli võimalus ka mitte lubada klipi filmimist ning eitava vastuse korral oleks produktsioonifirma valinud alternatiivse filmimispaiga,» lausus ta.

Reformierakond on juba varem erakondade rahastamise järelevalve komisjonile kinnitanud, et lennubaasi kontaktisikud olid kursis, et filmitakse Reformierakonna valimisreklaami.

Kuke sõnul on Reformierakonnale teadaolevalt seni lennubaasi seatud tingimuste täitmisel lubatud tsiviilisikuid lennubaasi territooriumile filmima. «Ka õhuväe ülema Jaak Tarieni hinnangul oleks võinud ka edaspidi lubada filmimist teatud tingimustel, aga Sven Mikser keelas selle ära,» ütles ta.

Kuukulguri juht on öelnud, et 5. novembril, kui võttekohta üle vaadati, räägiti klipi sisust ja sellest, mida plaanitakse Ämaris filmida. «Sai konkreetselt öeldud, et filmime Reformierakonna valimisklippi peaministriga ja et Ämaris filmime ainult klipi alguse ja lõpu, kus Taavi Rõivas kõnnib mööda lennurada, ja see võtaks aega maksimaalselt kaks kuni kolm tundi,» kirjutas ta nädala algul kontrollikomisjonile saadetud kirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles