SDE lubab hulgaliselt maksuerisusi ja uusi makse

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannar Vassiljev
Rannar Vassiljev Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Sotsiaaldemokraatlik erakond esitles täna oma majandus- ja maksupaketti eelseisvateks riigikoguvalimisteks. Üldine eesmärk on seatud tõsta 10 aastaga ÜRO Inimarengu indeksis 10 koha võrra ehk 2025. aastaks 23. kohale.

SDE maksupaketti iseloomustab maksuerisuste ja mitmete uute maksude sisseviimine. Näiteks tahetakse langetada sotsiaalmaksu ravikindlustuse osa võrra (13 protsenti) neil, kelle konkurentsivõime on tööturul madalam ning kellel on ravikindlustus tagatud riigi poolt ehk siis pensionärid, õppivad noored ja piiratud töövõimega inimesed, omastehooldajad.

Lisaks plaanivad nad kaotada sotsiaalmaksu miinimumnõude. Ravikindlustusmaksu arvestatakse endiselt alammäära pealt, et tagada töötajale ravikindlustus, kuid pensionikindlustusmaksu vastavalt tegelikult töömahule. Sisse tahetakse seada madalam sotsiaalmaks väljaspool Tallinna ja Harjumaad töötavatele inimestele, kes on sinna ka sisse kirjutatud.

SDE pooldab endiselt ka astmelist tulumaksu ning füüsilise isiku tulu osa, mis ületab 1600 eurot kuus, tahetakse maksustada määraga 29 protsenti.

Uute maksudena tahetakse maksustada e-sigareti vedelik, energiajoogid ja luksusautod, mis maksavad soetamisel enam kui 35 000 eurot. Maksumäär on 40 protsenti igast 35 000 piiri ületavast eurost. Lisaks läheks maksupettuste vältimiseks arvesse ka aasta jooksul autole soetatud lisavarustus.

Ettevõtetele tahetakse sisse seada jaotatava kasumi avansiline maksustamine. Kasum maksustatakse tekkimisel, juhul kui viimase kolme aasta tasutud tulumaks jääb alla seitsme protsendi jaotamata kasumist. See maks kehtiks aga ainult ettevõtetele, kelle omakapital ületab 30 000 eurot.

SDE volikogu liige Rannar Vassiljev ütles, et maksuerisusi oli arutelu all veelgi, kuid välja said valitud need, mida saab juba praeguste registrite alusel lihtsalt kontrollida ja ei suurendaks seega halduskoormust.

Samas nentisid erakonna esindajad, et kuna lõplik programm kinnitatakse jaanuaris, siis võib paketis ette tulla veel muudatusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles