Saar: valimisnimekirju iseloomustab kuulsate ja poliitilise kogemuseta kandideerijate suur osakaal

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aimar Altosaar.
Aimar Altosaar. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Esimese erakonnana kinnitas eile oma valimisnimekirja Isamaa ja Res Publica Liit, sotsioloog Andrus Saare hinnangul iseloomustab seekord nimekirju kuulsate ja poliitilise kogemuseta kandideerijate suur osakaal.

Valimiseelne jõuluaeg on paljude poliitikute jaoks olnud pingete ja pisarate aeg, tõdes Aimar Altosaar, kes on kaks korda olnud Isamaliidu peasekretär, vahendas ERR Uudised saadet «Aktuaalne kaamera. Nädal».

Seekordsete märtsivalimiste nimekirjad jõuavad avalikkuse ette, rambivalgusesse tõusevad need, kellel on koht nimekirja esimeste hulgas, poliitikud teistest erakondadest loevad valimisnimekirja kui kokkuvõtet sellest, mis erakonna sees toimub, kellele panustatakse ja millist riigikogu fraktsiooni ehitama hakatakse.

«Kõik, kes on poliitikas n-ö profid, nad jälgivad ja vaatavad kohe, et see on selle mees, see on selle naine, see on selle mees, pannakse n-ö muster paika, selle nimel nähakse palju vaeva, et see muster selline oleks; kui valimised läbi on siis, see lojaalsete seltskond kaaluks üle ülejäänud, kes ei ole nii lojaalsed, seda tehakse jah, kahjuks,» rääkis Isamaaliidu peasekretär 1996-1999 ja 2004 Aimar Altosaar.

Iga erakonnal on valimisnimekirja koostamiseks oma süsteem, mõni erakond panustab piirkondade otsusele, mõnel toimub sisehääletus, varem Reformierakonna nimekirjas kandideerinud Silver Meikar kahtleb, kas nimekirja jõuab ikka kõik täpselt nii nagu erakonna liikmed sisevalimistel soovisid või on võimalus järjestust veidi muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles