Parlamendivälised erakonnad: riigikokku on vaja viiendat jõudu

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel.
Andres Herkel. Foto: Tairo Lutter

Parlamendiväliste erakondade esindajad ütlesid ETV saates «Foorum», et riigikokku on vaja viiendat, kuuendat või seitsmendat jõudu juurde selleks, et Eesti riigis midagi muutuks.

Eesti Vabaerakonna esimees Andres Herkel märkis, et Eestis on selline valimissüsteem, mis eeldab viie kuni seitsme erakonna parlamenti pääsemist, vahendas ERR Uudised.

«Poliitilist süsteemi tuleb vaadelda sellise süsteemina, kuidas valimised toimivad ühes või teises riigis, meil on väga põhjamaine mudel, proportsionaalne valimissüsteem, mis eeldab, et riigikokku jõuaks viis, kuus või seitse erakonda Eesti loomuliku asetuse juures, varem on see nii ka olnud,» tõdes Herkel.

Ta selgitas, et muutus algas 2003. aastal, kui tehti muudatused erakonnaseadusesse ja muudeti ka erakondade rahastamist.

«Riigikogu erakondadele antakse raha ebamõistlikult palju, proportsioonist täiesti väljas võrreldes SKT alusel teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega, nüüd on olukord, kus Reformierakond, või järgmisel korral võib-olla keegi teine, saab vahetada - kord võtta ühe partneri, siis teise, selles mõttes on viienda erakonna tulek parlamenti möödapääsmatu selleks, et poliitiline süsteem üldse süsteemina saaks toimida,» ütles Herkel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles