Sotsid soovivad suuri ettevõtteid avansiliselt maksustada

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna volikogu kiitis heaks maksuettepanekud Eesti majanduse elavdamiseks ja uute töökohtade loomise soodustamiseks, nende hulgas on ka suurte ettevõtete avansilise maksustamise idee.

«Sotsiaalmaksu nutika vähendamise ja ettevõtete jaotatava kasumi avansilise maksustamise eesmärgiks on turgutada tööhõivet ja suunata firmasid jaotama oma kasumit Eestis,» ütles SDE rahandus- ja majanduskomisjoni esimees Rannar Vassiljev.  

Sotsiaaldemokraatlik Erakond plaanib kaotada sotsiaalmaksu ravikindlustuse osa (13 protsenti palgast) madalama konkurentsivõimega töötajate pealt, kellele on ravikindlustus tagatud ka ilma töösuhteta. Selliste töötajate hulka kuuluvad üldharidus-, kutse- ja kõrgkoolide õpilased, pensionärid ja piiratud töövõimega inimesed.

Kavas on ka miinimumnõude kaotamine sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osalt, et teha tööandjate jaoks soodsamaks osaajaga töökohtade loomine.

Töökohtade loomise soodustamiseks väljaspool suuremaid keskusi on sotsiaaldemokraatidel plaanis langetada sotsiaalmaksu määra 30 protsendile nende töötajate puhul, kelle elu- ja töökoht asuvad väljaspool Tallinna ja Harjumaad. 

Sotsiaaldemokraadid kavandavad ka ettevõtte tulumaksu süsteemi reformi, nähes ette kasumi avansilise maksustamise. Ettevõtted, mis on tegutsenud vähemalt kolm aastat ja mille omakapital on  vähemalt 30 000 eurot, maksustataks 7-protsendilise maksumääraga. Tasutud maks on mahaarvatav kasumi jaotamisel tekkivast maksukohustusest. 

«Selline ettevõtte tulumaksusüsteem puudutab suuri ettevõtteid, mis ei jaota regulaarselt kasumit. Näiteks aastatel 2010-2012 oleks neli Eesti suuremat panka maksnud sellise süsteemi järgi umbes 70 miljonit eurot,» lisas Vassiljev.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond tuleb lähiajal välja tervikliku majandus- ja maksuprogrammiga, mille eesmärgiks on Eesti majanduse kasv ja inimeste sissetulekute suurenemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles