Rõivas: Ämari klipi detailidest on tuhat korda olulisem debatt kaitsevõime üle

Karin Kangro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas reklaamklipis
Taavi Rõivas reklaamklipis Foto: Internet

Reformierakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas tõrjus täna riigikogus saadikute küsimusi Ämari lennubaasi kasutamise kohta valimiskampaanias ning ütles, et klipi valmimise detailidest on tuhat korda tähtsam pidada debatti Eesti kaitsevõime või näiteks Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare ja samasse erakonda kuuluva eurosaadiku Yana Toomi väljaütlemiste üle.

Rõivas ütles riigikogu ees, et debatt Eesti kaitsevõime ja selle üle, mida ütles Yana Toom, on tuhat korda tähtsam kui küsimus, kes leppis kokku Reformierakonna kampaaniaklipi tegemise. Tema sõnul on Toom andnud ühemõtteliselt mõista, et Ameerika Ühendriikide kohalolekut pole Eestis vaja, nagu on ka Savisaar mõista andnud, et Krimmis toimuv on Krimmi elanike vaba tahe.

«See on väga hea, et nad seda välja ütlevad, sellepärast et see ongi see peamine, kus meil julgeolekudebatt on. See, kas klipi filmimise kooskõlastuse leppis kokku reklaamibüroo või erakonna kontor, on antud juhul teisejärguline,» ütles ta ja täpsustas hiljem, et talle teadaolevalt leppis klipi tegemise kokku produktsioonifirma Kuukulgur meeskond. Peaministri sõnul on seejuures oluline, et Ämari kasutamiseks küsiti luba, see saadi ning enne eetrisse laskmist saadeti klipp kaitseväele ka ülevaatamiseks.

Rõivas rääkis ka, et julgeolekupoliitikas puudub praegu põhimõttelistes küsimustes konsensus nii Savisaare, Toomi kui kogu Keskerakonnaga. «See on põhimõtteline debatt, kas Ukrainas olid rohelised mehikesed või kohalike elanike rahumeelne ülestõus. Mis see siis oli? Kui teie ütlete, et see on kohalike elanike rahumeelne ülestõus, siis kuidas te ütleksite, kui midagi sarnast juhtuks Eestis?» küsis ta.

Ta lisas Keskerakonna aseesimehe Kadri Simsoni küsimusele vastates, et teda hirmutab, millised seisukohad Keskerakonnal nendes küsimustes on. «Seetõttu on hea, et te need välja olete öelnud, ja see on hea, et selle üle debatt käib. See on tuhat korda tähtsam kui see, kes konkreetselt küsis reklaamklipi tegemiseks luba,» kordas Rõivas.

Riigikogu valimised toimuvad 1. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles