Ojuland: EKRE nimekirjas osalemine paneks meid rumalasse olukorda

Karin Kangro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiina Ojuland
Kristiina Ojuland Foto: Peeter Langovits / Postimees

Rahva Ühtsuse Erakond lükkab tagasi Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ettepaneku moodustada riigikogu valimistel osalemiseks ühisnimekiri, sest selleks peaksid vastloodud partei kandidaadid oma erakonnast lahkuma.

Rahva Ühtsuse Erakonna esimees Kristiina Ojuland ütles Postimehele, et praegune valimisseadus paneb ühisnimekirjas osaleda soovijad väga rumalasse olukorda. Nimelt näeb seadus ette, et ühe erakonna nimekirjas ei või teise erakonna liikmed kandideerida.

See tähendab Ojulandi sõnul, et Konservatiivse Rahvaerakonna nimekirjas kandideerimiseks peaksid Rahva Ühtsuse Erakonna liikmed astuma oma erakonnast välja ning osalema valimistel parteituna. «Aga vabandust, see kõlab täiesti ebamõistlikult, kui erakond on just loodud ja erakonna esinaisega eesotsas mõned võimalikud kandidaadid sealt lahkuvad. Seda ei saa terve mõistusega ära seletada, inimesed ei saa sellest aru ja me lihtsalt paneksime iseennast narri olukorda,» lausus ta.

Küll kinnitas ta, et erakond jätkab teiste riigikogus esindamata erakondadega läbirääkimisi muude koostöövõimaluste üle. «Poliitilisel tasandil koostööle ja teatud päevapoliitilistele teemadele, neile me saame küll ühiselt tähelepanu pöörata,» ütles Ojuland ning tõi näiteks erakondade rahastamise teemal juba allkirjastatud manifesti.

Samuti pidas ta vajalikuks tõstatada koos teiste erakondadega küsimuse, miks pole koalitsioon täitnud oma lubadust kaotada kautsjon neile parteidele, kes osalevad riigikogu valimistel esimest korda.

Konservatiivse Rahvaerakonna aseesimees Martin Helme ütles Postimehele, et erakondade esindajad arutavad edasist koostööd tõenäoliselt sel reedel toimuval kohtumisel.

Riigikogu valimised toimuvad Eestis 1. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles