Ruussaar: osast ajakirjanikest on saanud tublid poliitikud

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ainar Ruussaar
Ainar Ruussaar Foto: Andres Teiss

Ei saa pidalitõbise märki otsa ette põletada kõigile neile, kes on mingil põhjusel erakonda astunud, ütles Eesti Rahvusringhäälingu juhatuse liige Ainar Ruussaar ajakirjanike poliitikasse siirdumise kohta.

«Vaba maa! Ega Eestis pole midagi uut päikese all. 90ndatel oli ka selline ajakirjanike poliitikasse siirdumise periood ja nendest ajakirjanikest said väga tublid poliitikud ja mõned neist on siiani riigikogus,» ütles Ruussaar. Tema arvates on ühtpidi hea, kui ajakirjanikud poliitikasse siirduvad, sest see on märk sellest, et erinevate erialade inimesed on taas hakanud nägema lootust, et Eestis on võimalik teha uut poliitikat.

Samas tekitab Ruussaares kurbust, et säravad tähed ja ajakirjanikud poliitikasse siirduvad, sest see muudab ajakirjanduse pilti natuke üksluisemaks. «Samas normaalses ühiskonnas ei saa olla nii, et kui sa oled käinud korra poliitikas, siis kogu su ülejäänud elu on untsus. Oleks normaalne, kui nelja või kaheksa aasta pärast mõni poliitikasse siirdunud ajakirjanikest ütleks, et «See etapp elust on läbi, ma olen väga palju õppinud, ma olen väga palju targem, olen teinud väga palju Eesti jaoks ära, nüüd ma olen jälle ajakirjanik ja teen seda tööd oma teadmiste ja kogemustega edasi,»» arvas Ruussaar. Tema sõnul ei saa pidalitõbise märki otsa ette põletada kõigile neile, kes on mingil põhjusel erakonda astunud ja mingil põhjusel sealt välja astunud, et teha mingit muud tööd. «Nii arenenud, vaba ja sõltumatu riik oleme me praegu küll.»

Samas peaks Ruussaare arvates olema sel puhul mingisugune ajaline puhver. «See ei saa kindlasti olla nii, et täna astusin parteisse, kandideerin, 2. märtsi hommikul ebaõnnestusin, astun toimetuse uksest sisse ja istun sellele toolile, mis pole veel jahtunud ja teen oma asja edasi.» Tema sõnul ei tohiks olla ka suhtumist stiilis «Sa oled ebaõnnestunud poliitik, miks sa sinna läksid, ise oled loll, vaata kuidas hakkama saad.»

Kommertsväljaanded on vabad seda ise otsustama, kas ajakirjanik peaks poliitikasse siirdumisel oma töö jätma, kuid  ERRil on teistsugune staatus - see kuulub kõigile Eestis elavatele inimestele. Seetõttu on ERRi nõukogu kinnitanud valimiste kajastamise korra, mis tähendab, et alates 15. jaanuarist ei tohi olla saatejuhtidena eetris ükski riigikogusse kandideriv inimene. «Mis tähendab, et praegu eetris olevad Maire Aunaste ja Kalle Muuli uuest aastast kindlasti oma tegevust jätkata ei saa,» ütles Ruussaar.

Tuleva aasta 1. märtsil toimuvatel riigikogu valimistel kandideerimisest on hiljuti teatanud hulk ajakirjanikke, teiste seas Maire Aunaste (IRL), Viktoria Ladõnskaja (IRL), Andrei Hvostov (SDE), eile teatas IRLi nimekirjas kandideerimisest Kalle Muuli. Juba varem on IRLi astunud Muuli kauaaegne kaaslane saates «Olukorrast riigis» - Anvar Samost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles