Sarapuu: põllumees pole Eestis konkurentsivõimeline

Juhan Mellik
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Sarapuu
Arvo Sarapuu Foto: Toomas Huik

Eesti talumehe konkurentsivõimet pärsivad kõrged aktsiisid, käibemaksutõus ja odav välismaine toodang, leiab riigikogu maaelukomisjoni liige, keskerakondlane Arvo Sarapuu.

Tema hinnangul on põllumeeste plaan rahuldada riigi vajadusi sajaprotsendiliselt küll reaalne, aga see eeldab vastavate programmide väljatöötamist ning teadmiste viimist riigijuhtide juurde.

«Kohalikel põllumeestel pole võimalik rääkida aatelist juttu, kui Soome ja Prantsusmaa põllumehed on riiklikult kordades rohkem väärtustatud,» märkis Sarapuu.

Ta selgitas, et kuna naabrite konkurentsikeskkond on soodsam, peaks riik pakkuma rohkem tugistruktuure. Konkreetne koht, kus põllumeestele tuleks õlg alla panna, on Sarapuu hinnangul ühistuline tegevus.

«Kui Eesti tootja saab korralikult paika ahela tootmise, töötlemise ja turustamise vahel ning tal õnnestub vähendada vahendajaid, jääb tal enam vahendeid investeeringuteks,» kirjeldas ta.

Riigikogulase sõnul on küsimus riiklikus valikus, millist majandusharu toetada.

«Kui teised riigid kaitsevad oma kohalikku tootjat ja meie mitte, siis oleme kaotajad. Eesti rakendamata potentsiaal on palju suurem, kui tänane olukord meile põllult vastu vaatab,» lausus Sarapuu.

Üleeile toimunud Eestimaa Põllumeeste Keskliidu suurkogul anti välja avaldus, mille kohaselt saab iseseisev olla vaid riik, mille põllumehed suudavad ta ära toita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles