Marrandi: pangem põllusaadused Eesti majandust kasvatama

Juhan Mellik
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Marrandi
Jaanus Marrandi Foto: Postimees/Scanpix

Põllumajandus kui reaalselt tootev valdkond peaks olema Eesti uue majanduskasvu üks aluseid, leiab sotsiaaldemokraadist riigikogu liige Jaanus Marrandi.

«On loomulik, et me peaksime suutma ja tahtma oma riiki põhitoiduainetega varustada, ning võiks ka ekspordiks üle jääda. Meie põllumehed on selleks ka võimelised,» ütles Marrandi Postimees.ee'le.

Tema sõnul on Eesti Euroopas inimese kohta üks kõige enam põllumaaga varustatud riike. «Me oleksime rumalad, kui me seda väärtust ei taha või ei oska ära kasutada.»

Marrandi selgitas, et Eesti peamine huvi on võimalikult ühtne üle-euroopaline põllumajanduspoliitika.

Tema kinnitusel tuleb vältida olukorda, kus rikkad riigid toetaksid ühises tolliruumis oma tootmist oluliselt rohkem kui Eesti selleks suuteline on.

«Ainult siis suudame olla ühisel turul konkurentsivõimelised,» rääkis Marrandi.

Seda, et maaharimise osatähtsus võiks üldises majanduselus väheneda, ta ei uskunud.

«21. sajandi põllumajandus hakkab järjest rohkem muutuma avalikuks hüveks, mis ei seisne ainult toidutootmises, vaid ka avatud ja ja korrastatud maastikes, keskkonnateadlikkuses, toiduohutuses,» kirjeldas Marrandi.

«Tänapäevane põllumajandus on vägagi kapitalimahukas tootmisvaldkond, mida ei maksaks ette kujutada mingi lihtsa hargiga viskamisena,» märkis ta.

Üleeeilne Eestimaa Põllumeeste Keskliidu suurkogu võttis vastu avalduse, mille kohaselt saab iseseisev olla vaid riik, mille põllumehed suudavad ta ära toita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles