Pikhof: vähemuste kaasamine teeb Eesti tugevaks

Juhan Mellik
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heljo Pikhof
Heljo Pikhof Foto: Ove Maidla

Eesti on seda edukam, mida enam suudab ta enda arengusse kaasata erinevaid vähemusi, sõnas sotsiaaldemokraat Heljo Pikhof.

«Eestis on diskrimineerimine keelatud, seda ka seksuaalse orientatsiooni alusel. Kuid selline olukord samasooliste kehtiva partnerlusseaduse puudumisel just tekibki,» lausus ta.

Pikhof märkis, et kui heteropaar saab abielludes kõik kehtivad õigused-kohustused ühe akti sõlmimisega, siis koos elavad samasoolised peavad samade tingimuste saavutamiseks sõlmima arvukalt erinevaid lepinguid.

Ta sõnas, et kui partnerlusseadust vastu ei võeta, tunnistab Eesti sellega, et riigi seadusloome ei lähtu põhilistest inimõigustest.

«Me oleme loobunud arusaamadest, mis valitsesid 19. ja 20. sajandil, ning saamas üle Nõukogude aja normidest,» ütles Pikhof. «Kahjuks, kui kuulata rahva arvamusi, on sallimatus meie ühiskonnas liigagi levinud.»

Pikhofi sõnul tuleb arvestada, et mitmed vähemusgrupid vajavad tähelepanu nii tööturul kui ka argielus, näiteks pensionieelikud ja puuetega inimesed.

«Mida erinevamad inimesed saavad ühiskonda panustada, seda tugevam Eesti on, sest ära kasutatakse kõigi potentsiaal,» sõnas Pikhof.

Eilses Postimehes kritiseeris Eesti Kunstiakadeemia professor Katrin Kivimaa justiitsministeeriumi otsust jätta samasooliste partnerlus seadustamata.

Kivimaa küsis, kas ei oleks aus tõele otsa vaadata ning tunnistada, et Eesti ühiskond pole nii salliv ega mõistev, kui seda välismaailmale reklaamitakse.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles