Trapido: sallimatud eestlased on erandid

Juhan Mellik
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Trapido
Toomas Trapido Foto: Mihkel Maripuu

Roheliste eestkõneleja Toomas Trapido hinnangul on eestlased üldjoontes sallivad, aga on erandeid, kelle mõtted ja vahel ka teod saavad palju kajastust.

«Põhiline on aus ja avalik rääkimine vähemustega seonduvatest hirmudest, mis oleks aluseks kartuste vähenemisele kuni nende kadumiseni,» sõnas Trapido.

«Näiteks, kas me kardame, et Eesti rahvas sureb välja, mis annab selleks alust, milline on teiste rahvaste kogemus,» selgitas ta.

Trapido sõnul oleks hea defineerida enda jaoks põhiväärtused, mis võiksid põhiosas lähtuda inimõigustest ja lihtsatest põhimõtetest nagu rahumeelne elu ja ausus.

«Põhiväärtused on kindlasti ka eesti keele ja kultuuri kestmine ja edenemine siin maal. Kui väärtused on defineeritud, siis on palju lihtsam muudel teemadel arutleda,» lausus Trapido.

Ta lisas, et sallivus aitab kindlasti kaasa ka majanduse edenemisele. «Selleks, et inimesed meie väljamõeldud asju või teenuseid kasutaks, tuleb neid tunda. Tundmise eelduseks on omakorda tolerants ehk üldse soov teisega rääkida, ka keerulistel teemadel,» märkis Trapido.

Eilses Postimehes kritiseeris Eesti Kunstiakadeemia professor Katrin Kivimaa justiitsministeeriumi otsust jätta samasooliste partnerlus seadustamata.

Kivimaa küsis, kas ei oleks aus tõele otsa vaadata ning tunnistada, et Eesti ühiskond pole nii salliv ega mõistev, kui seda välismaailmale reklaamitakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles