Kogerman: haridus tooks pensionärid rohkem nähtavale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aili Kogerman
Aili Kogerman Foto: Ergo Kuld

Pensionärid hakkaksid ühiskonnas jõulisemalt kaasa rääkima, kui neil oleks lihtsam haridust omandada, leiab MTÜ Puruvanakesed esinaine Aili Kogerman.

«Elukestev õpe on vajalik, ka vanainimestele,» märkis ta, kommenteerides professor Airi Värniku tänases Postimehes ilmunud arvamuslugu.

Kogermani sõnul on praegu elukestvast õppest välja jäetud vanurite ülikoolid. Nende rahastamisega on tema sõnul tõsiseid probleeme.

Ta tõi näiteks Tallinna Tehnikaülikooli juures juba 16 aastat olnud eakate ülikooli. «Ma ei tea, kui palju sellest tehnikaülikoolile kasu on olnud, aga eakatele küll,» rääkis Kogerman.

«Kes on ise aktiivne olnud, see leiab endale ikka tegevust. Kes ei ole, seda ei võeta ega tahetagi tööle. Ise töötasin kuni 73. eluaastani täie jõuga – tähendab, minu teadmisi ja oskusi kasutati ära,» ütles ta.

Pärast pensionile jäämist tegeles Kogerman mitmete eakate vabatahtlike seltside ja MTÜdega. Üks neist on Puruvanakesed, mis tegeleb üle 70 aasta vanuste inimeste kaasamise ja abistamisega.

Vanemad inimesed tõugatakse meie ühiskonnas elust ja tööturult välja, kirjutab Tallinna Ülikooli vaimse tervise professor Airi Värnik tänase Postimehe arvamusküljel. Ta kutsub üles kasutama vanemaealiste tõrjumise asemel nende elutarkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles