Valitsuse eilne kaevandusluba pahandas Jõelähtmet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõelähtme vallavanema Andrus Umboja sõnul on Ruu küla metsad populaarsed seene- ja marjakorjamise kohad, kuid pärast kaevanduse rajamist laiuks metsamaa asemel suur auk.
Jõelähtme vallavanema Andrus Umboja sõnul on Ruu küla metsad populaarsed seene- ja marjakorjamise kohad, kuid pärast kaevanduse rajamist laiuks metsamaa asemel suur auk. Foto: Raigo Pajula

Jõelähtme vallavanem Andrus Umboja ei ole rahul valitsuse eilse otsusega anda pärast kuus aastat kestnud vaidlusi luba lubjakivi kaevandamiseks Jägala lubjakivikarjääris Jõelähtme vallas.

Tema sõnul rikuks kaevanduse rajamisega kaasnevad müra ja tolm valla hea elu- ja looduskeskkonna.

Umboja ütles, et karjäär mõjuks laastavalt vallas voolavale Kaberla ojale ja tekitaks suuri segadusi, kui kaevanduse väljavedu hakkab toimuma mööda kohalikku teed.

«Praegu on seal mets, kus inimesed käivad suhteliselt aktiivselt seenel ja marjul. Kui selle koha peal nüüd järgmised 30 aastat kaevandatakse, siis see võimalus kaob,» oli vallavanem nördinud.

Umboja sõnul võinuks valitsus tõsisemalt kaaluda Jõelähtme valla pakutud alternatiive. Üks neist näeb otsalõppeva lubjakivi probleemile lahendust selles, kui kasutusele võetaks Narvas kaevandatava põlevkiviga kaasnevaks jäägiks olev paekivi. Sellega saaks vallavanema kinnitusel katta suure osa riigi vajadusest.

Teiseks alternatiiviks pakkus Jõelähtme vald välja rajada Tallinna–Narva maantee süvendisse, nii nagu on ehitatud pealinnas Lasnamäe linnaosas asuv Laagna tee, mida ümbritsevad mõlemalt poolt paekivipaljandid.

Umboja sõnul annaks Tallinna–Narva maantee süvendamine suurtes kogustes paekivi teede- ja tsiviilehituseks ning ühtlasi lihtsustaks maantee ületamist jalakäijale või jalgratturile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles