Treial: laste kasvatamine olgu tööga võrdne

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Rahvaliit võrdsustaks laste kasvatamise tööga ja lisaks iga täisealiseks kasvatatud lapse eest ühele vanematest kolm pensioniaastat.

«See tähendab õigust varasemale pensionilesiirdumisele sõltuvalt laste arvust,» lisas ta.

Treiali sõnul on Rahvaliit rõhutanud kogu aeg õiglase pensionisüsteemi olemasolu vajadust. «Iibeprobleem on ühiskonna säilimise koha pealt fundamentaalne.»

Pensioni sidumine laste arvuga on tema väitel kindlasti õiglane ning mõjutab ka laste sünde.

«Kellelgi pole saladuseks, et meie ühiskond on vananev ja tõtt öelda on ju see vaid eufemism sõnaühendile «väljasurev» – see perspektiiv ei rahulda meist aga kedagi.»

Tema sõnul ei väärtusta valitsus praegu laste kasvatamise aega samaväärselt töötamisega, sest võrreldes 1999. aasta eelse olukorraga on väikelapse hooldamise aja väärtus pensioniarvestuses kordades langenud.

Treiali sõnul on omaette tahk see, et meeste ja naiste võrdsus on Eestis siiani deklaratiivne.

«Valdavalt on just naised lastega kodus, ka see annab naistele tulevikus väiksema pensioni.»

Kui peres on rohkem lapsi ning koos sellega pikem laste kasvatamise tõttu tööturult eemal oldud aeg, kuuluvad lasterikkad vanemad tema sõnul väiksema pensioni saajate hulka.

Treiali väitel võiks seada riiklikus pensionikindlustuses ehk 1. sambas sisse uue pensionilisa - lapsepensioni, mille suurus sõltuks ainult laste arvust ega arvestaks muid tingimusi. «Välja arvatud see, et vanem(ad) last ikka kasvatasid,» täpsustas ta.

Lapsepensioni saamise õigus võiks Treiali nägemuses olla mõlemal vanemal, kusjuures lahutatud või laste kasvatamises mitteosaleva vanema puhul peaks kehtima eraldi reeglid.

Pensionilisa makstaks tema nägemuses riigieelarve muude vahendite arvelt, mitte sotsiaalmaksu vahenditest.

Eesti päästaks pensioniaugust see, kui siinsed inimesed saaksid rohkem lapsi, paraku aga soosib meie praegune pensionisüsteem just madalamat sündimust, väitis eilses Postimehes «Eesti inimvara raporti» toimetaja, inimgeograaf Garri Raagmaa.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles