Rohelised: pensionisoodustusi tuleb kokku tõmmata

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Roheliste juhatuse liikme Andres Siplase sõnul on Eesti pensionikassa niigi hõre ja pigem tuleb astuda samme soodustuste (nt eripensionite) kokkutõmbamiseks, mitte laiendamiseks.

«Kui eesmärgiks on sündimuskordaja tõstmine, siis pensionisoodustused ei ole ilmselt kõige kohasem instrument selle eesmärgi saavutamiseks. Inimene peab enne terve pika elu ära elama ja lapsed suureks kasvatama, enne kui selle pakutava hüve pensionipõlves kätte saab,» ütles Siplane Postimees.ee’le.

Erialakirjanduses on tema sõnul suhteliselt suur konsensus, et sündimuskordajat aitavad tõsta rahaline toetus lastega peredele, teiseks laste olemasolust tuleneva alaprivilegeerituse vähendamine, kolmandaks eluasemetingimuste parandamine ning lisaks lastekasvatamise ja töötamise vastuolude kõrvaldamine.

«Me peaksime endale rohkem aru andma, et pensionikindlustus ei ole ainult riiklik pensionikassa või eraõiguslik pensionisammas. Eriti olukorras, kus praktiliselt kõigi inimeste säästud masu ajal kärssasid,» leidis Siplane.

«Ka lapsed (ja tervis ja haridus) on oluline investeering pensionipõlveks.»

Eesti päästaks pensioniaugust see, kui siinsed inimesed saaksid rohkem lapsi, paraku aga soosib meie praegune pensionisüsteem just madalamat sündimust, väitis eilses Postimehes «Eesti inimvara raporti» toimetaja, inimgeograaf Garri Raagmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles