Tšižikov: Juhan Aare sai Rahvaliidu esimeheks ebaseaduslikult

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ingvar Tšižikov
Ingvar Tšižikov Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees / kollaaz Katri Karing

Rahvaliidu aseesimehe Ingvar Tšižikovi hinnangul kutsuti erakonnale uued juhid valinud erakorraline kongress kokku ebaseaduslikult, mistõttu saab selle otsused kerge vaevaga tühistada.

Kui erakonna põhikirja kohaselt on Rahvaliidu kongressi esindusnorm üks delegaat kümne partei liikme kohta, siis viimasel kongressil oli suhe hoopis 1:20-le.

Tšižikovi ütles Postimees.ee'le, et see on nii suur reeglite rikkumine, et kongressi ja seejärel ametisse asunud juhatuse otsused võib tühistada.

Ta väitis, et kavatseb selle teema tõstatada täna kas erakonna juhatuse või volikogu koosolekul ning ootab, et partei juhtorganid võtaksid selles küsimuses seisukoha.

Tšižikovi sõnul on kõige loogilisem, et juhatus või volikogu annab kongressi kokkukutsumise seaduslikkuse hindamise erakonna revisjonikomisjonile.

Aseesimees ütles, et ei välista, et kui erakonna juhtide kõrvad peaksid jääma tema pöördumisele kurdiks, pöördub ta ise revisjonikomisjoni poole ja vajadusel veel kõrgemategi instantside poole.

Tšižikov rõhutas, et ta ei areta nii isiklikke poliitilisi ambitsioone, vaid valutab südant viimasel ajal niigi räsida saanud erakonna pärast.

Ta ütles, et korrektne on kõigepealt erakonna juhtkonnal oma eksimust tunnistada ja seejärel kutsuda kokku uus erakorraline kongress või siis enne järgmist korralist kogunemist otsuseid vastu mitte võtma.

Rahvaliidu järgmine korraline kongress peaks kogunema detsembris.

Tšižikovi sõnul pole argumendid ka teise poole väited, nagu see, et kongress tuli võimalikult ruttu kokku kutsuda ja et uue erakorralise kongressi kokkukutsumiseks napib raha. Tema väitel on asjade seaduslikult tegemine lihtsalt sedavõrd olulisem kriteerium.

Rahvaliidu erakorraline kongress valis 3. juulil uueks esimeheks 295 häälega Juhan Aare, ainus vastaskandidaat Ingvar Tšižikov sai 11 häält.

Rahvaliidu pressijuht Andres Raid ütles, et tema sai Tšižikovist aru nii, et ta tahab, et erakonna juhid kongressi legitiimsuse küsimuse lihtsalt isekeskis läbi arutaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles