Raport: Eesti saab välisinvestoreid valida

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

«Eesti inimvara raporti» koostajate hinnangul saab Eesti tervendada oma majandust muuhulgas seeläbi, et seab välisettevõtetele meie turule sisenemiseks eeltingimusi.

Näiteks leitakse, et Eesti saaks seada välisettevõtete sisenemise tingimuseks eesrindliku tehnoloogia ja töövõtete olemasolu ja sektorile lisaturgude saamise võime.

Samuti saaks Eesti raporti koostajate nägemuses siia investeerida soovivatelt firmadelt nõuda, et need palkaksid kõrgharidusega kohalikke spetsialiste ja teeksid koostööd kohalike ettevõtetega (nt fikseeritud tingimustega allhankelepingud).

«Ekspordi kasvuks tuleks süsteemse üleriigilise tööstus-/ettevõtlusstrateegia alusel koostöös ettevõtluspartneriga jätkuvalt soodustada investeeringuid konkurentsieeldustega perspektiivsetesse kasvavatesse harudesse,» leitakse raportis.

«Sihipäraselt valitud investeeringute toomine peab täiendama ja tugevdama toimivaid ettevõtluskooslusi.»

Kasvavates harudes on raporti koostajate nägemuses oluline suurendada tippkompetentsust, sh ennaktempos koolitada ja/või Eestisse elama meelitada vastavaid spetsialiste.

Et perspektiivsed harud saavad kasvada ennekõike ülikoolilinnades Tallinnas ja Tartus ning kahanevate sektorite hõive on valdavalt mujal regioonides, on raportööride väitel oluline ka regionaalne arenduspoliitika.

See tähendab üleriigilise innovatsioonisüsteemi täiustamist, tugevdamaks ka Eestis traditsiooniliste harude konkurentsivõimet, ja sihipäraselt valitud investeeringute suunamist väljapoole Harju- ja Tartumaad.

Raportis leitakse ka, et inimvara seisukohalt oleks oluline arendada ja eristada kaht ettevõtlustasandit: suure tootlikkusega eksporditööstus ja teenused ning teiseks tööjõumahukas kohalik ettevõtlus (turism, terviseteenused, (ühis)transport, keskkonnahooldus, isikuteenindus, toidukaubad jms).

«Mõlemad on olulised nii tööhõive kui ka elukvaliteedi tagamiseks.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles