Raport: Eesti saaks eksportida tervishoidu

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Eesti inimvara raporti» koostajate hinnangul võiks meie riik hakata eksportima muuhulgas pensionäride eest hoolitsemist ja tervishoidu, samas kui tööjõu kallinemine peletab tööstust eelkõige Ida-Virumaalt ja Lõuna-Eestist.

Raportis märgitakse, et Eestis aitab töötust vähendada ühiskonna vananemise tõttu laienev sotsiaalhoolduse ja tervishoiusektor, millest võib saada ka üks meie tulevane kasvav ekspordivaldkond.

Dokumendi koostajad leiavad samas, et pärast Eesti majanduse efektiivsemaks muutumist lahkuvad siit mitmed odavale tööjõule orienteeritud ettevõtted, viies tootmise ja kapitali üle odavama töö maadesse: mujale Ida-Euroopasse ja Aasiasse.

Selline kokkutõmbumine tabab nende hinnangul järgmisi sektoreid: õmblus- ja tekstiilitööstus, plastitööstus, naha- ja jalatsitööstus, tööjõumahukas puidu- ja mööblitööstus.

«Probleem on teravam Ida-Virumaal ja Lõuna-Eestis, kuhu tööjõumahukas tööstus 2000. aastate algupoolel ümber paigutus. Koondatud inimesed peavad leidma uue rakenduse, kuid tootlikkuse tõus tähendab jätkuvat töökohtade vähenemist,» seisab eile esitletud dokumendis.

«Kahtlemata jääb alles mitu isikuteenuste, turismi- ja puhkemajandusega seotud tööjõumahukat haru.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles