Rahvaliidu fraktsioon lakkab alates neljapäevast olemast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu.
Riigikogu. Foto: Peeter Langovits

Rahvaliidust juuni keskel välja astunud ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga (SDE) ühinenud riigikogu liikmed Jaanus Marrandi, Karel Rüütli ja Jaan Õunapuu esitasid teisipäeval avaldused Rahvaliidu fraktsioonist välja astmiseks alates neljapäevast.

Rüütli, Marrandi ja Õunapuu lahkudes Rahvaliidu fraktsioon kaob, kuna siis jääb saadikurühma kaks inimest: Mai Treial ja Ester Tuiksoo. Samas peab parlamendi kodu- ja töökorraseaduse kohaselt fraktsiooni kuuluma vähemalt viis riigikogu liiget.

Marrandi ütles BNS-ile, et Karel Rüütli viis teisipäeval tema ja iseenda avaldused Rahvaliidu fraktsioonist väljaastumiseks riigikogusse. Jaan Õunapuu saatis enda avalduse fraktsioonist lahkumise kohta posti teel.

«Nüüd jääb riigikogu juhatusel üle meie lahkumine alates neljapäevas kinnitada ja sellega lakkab Rahvaliidu fraktsioon eksisteerimast,» lausus Marrandi.

Marrandi, Rüütli ja Õunapuu fraktsioonist lahkumine viibinud praktilistel põhjustel, kuna fraktsiooni ametnikud on olnud ametis büroo ruumide tühjendamisega. Eelmisel nädalal lükkasid nad avalduste esitamise veel edasi, kuna ei soovinud enda sõnul enne laupäeval toimunud Rahvaliidu kongressi oma lahkumisega negatiivset fooni tekitada.

Rahvaliidu juhatus tegi pärast Marrandi, Rüütli ja Õunapuu erakonnavahetust avalduse, kus nõudis nende lahkumist ka riigikogust, viidates, et mehed pääsesid parlamenti erakonna häältega. Sama nõudis Rahvaliidu toonane juht Karel Rüütli ka kevadel pärast Tarmo Männi astumist Reformierakonda.

Marrandi hinnangul pole võrdlus siiski kohane, sest Rahvaliidu kongressil toetas pea pool osalenutest - 42 protsenti - sotsiaaldemokraatidega ühinemist.

«On oluline vahe, kas keegi otsib omale valitsuserakonnas sooja kohta või toimub erakonna lõhenemine ja inimesed lahkuvad kümne liikmega esindatud opositsiooniparteisse. Kui vaadata ka seda, kes meie asemele tuleksid, siis poliitilises plaanis ei annaks vahetus midagi,» ütles Marrandi ja lisas, et näiteks tema lahkudes pääseks parlamenti Helmen Kütt ja Õunapuu asemele Margi Ein, kes mõlemad on samamoodi toetanud SDE-ga liitumist.

Marrandi, Rüütli ja kunagine regionaalminister, mai lõpus Villu Reiljani asendusliikmena riigikokku pääsenud Õunapuu teatasid SDE-sse astumisest juuni keskel.

Marrandi ja Rüütli on Rahvaliidu endised esimehed, kellest viimane astus koos aseesimeeste Ene Tombergi, Kajar Lemberi ja Anto Liivatiga ametist tagasi pärast SDE-ga ühinemise luhtumist 23. mail peetud kongressil. Praeguseks on Rahvaliidust lahkunud ja SDE-ga liitunud ka kõik toonased aseesimehed.

Kokku on Rahvaliidust pärast mai lõpus toimunud kongressi välja astunud sadu liikmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles