Lauristin valiti eurosotside juhtkonda

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marju Lauristin
Marju Lauristin Foto: Toomas Tatar

Täna valiti Euroopa Parlamendi (EP) Sotsiaaldemokraatide ja Demokraatide Liidu (S&D) fraktsiooni aseesimeheks Eesti saadik professor Marju Lauristin, kes esindab fraktsiooni juhtkonnas ainukesena Põhja-ja Baltimaade piirkonda.

«Usun, et seoses oma varasema kogemusega Eesti poliitikas ja rahvusvahelises teadustöös, suudan anda sisuka panuse selleks, et meie S&D fraktsioon seisaks Euroopa tasemel inimesest hooliva poliitika elluviimise eest. Pean oluliseks, et väikeriikide huvid oleksid EP ühe suurima fraktsiooni juhtkonnas hästi esindatud ning  erinevad delegatsioonid Põhja-ja Lõuna-Euroopast  leiaksid võimalikult laiapõhjalise ühisosa, et seista üheskoos tugeva ja ühtse Euroopa eest,» teatas Marju Lauristin.

Koos Lauristiniga valiti kokku üheksa aseesimeest, kes moodustavad S&D fraktsiooni juhatuse, kuhu kuuluvad veel lisaks fraktsiooni laekur ja esimees Martin Schulz, kes kandideerib järgmisel nädalal europarlamendi presidendiks.

Juhatusse valiti Victor Bostinaru (Rumeenia), Tanja Fajon (Sloveenia), Isabelle Thomas (Prantsusmaa), Enrique Guerrero (Hispaania), Marju Lauristin (Eesti), Jörg Leichtfried (Austria), Gianni Pittella (Itaalia), Maria João Rodrigues (Portugal), Kathleen Van Brempt (Belgia), Agnes Jongerius (Holland) and Peter Niedermüller (Ungari).

Aseesimeeste põhiülesanne on vastutada parlamendi komisjonide töövaldkondade kureerimise eest, kujundades S&D fraktsiooni seisukohti erinevates küsimustes. Juhatuse töövaldkonnad kinnitatakse järgmisel korralisel koosolekul.

Europarlamendi fraktsioonide juhatusse on varem kuulunud mitmed eestlased. Euroopa Demokraatide ja Liberaalide Liidu fraktsioon juhatuse liige oli näiteks Kristiina Ojuland (2009-2014).

Siiri Oviir kuulus Euroopa Demokraatide ja Liberaalide Liidu fraktsiooni (ALDE) juhatusse (2004-2014). Tunne Kelam kuulus Euroopa Rahvapartei (Kristlike Demokraatide) ja Euroopa Demokraatide fraktsiooni (EPP-ED) juhatusse (2004-2014).

Aastatel 2004-2009 kuulus Euroopa Demokraatide ja Liberaalide Liidu fraktsiooni (ALDE) juhatusse Toomas Savi.

Lisaks fraktsioonide asepresidentidele, on parlamendis ka fraktsiooniülesed asepresidendid (kokku 14), kes valitakse 1. juulil algaval istungil. Seda positsiooni pole ükski eestlane seni saavutanud, ent Indrek Tarand on europarlamendi asepresidendiks kandideerinud.

Euroopa Parlamendi Sotsiaaldemokraatide ja Demokraatide fraktsioon (S&D) on parlamendi suuruselt teine fraktsioon, kuhu kuulub 191 saadikut.

Marju Lauristin sai Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esindajana europarlamenti kandideerimisel 26 871 häält.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles