IRLi volikogu analüüsis eurovalimiste tulemusi

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi kevadine volikogu. Helir-Valdor Seeder ja Tarmo Kruusimäe.
IRLi kevadine volikogu. Helir-Valdor Seeder ja Tarmo Kruusimäe. Foto: Liis Treimann

Täna õhtupoolikul kogunenud Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) volikogu leidis mai lõpus toimunud Euroopa Parlamendi valimiste tulemusi analüüsides, et valimised läksid küll ootuspäraselt, kuid kitsaskohana toodi välja, et erakonnal ei õnnestunud kõiki potentsiaalseid valijaid valimiskasti juurde saada.

«Eks arvamusi võib ju erinevaid olla, kuid üldine hinnang oli, et valimised läksid ootuspäraselt,» ütles IRLi volikogu esimees Helir-Valdor Seeder Postimehele.

Volikogu hinnangul on valimistele tagasi vaadates erakonna tugevuseks ühtlane nimekiri. «Ei olnud nii, et oli üks esinumber, kes kogus hulga hääli ja siis tuli tükk tühja maad. Meie nimekiri oli kõige ühtlasem ja see annab ettevaatavalt positiivse platvomi ka riigikogu valimistele.» Teiste erakondade «pingid» Seederi sõnul niivõrd pikad aga pole. «Kui mõelda sellele, et mõni erakond on peale europarlamendi valimisi olukorras, kus esinumber tegi valimistulemuse põhimõtteliselt üksi, siis see teeb mõne meie konkurendi olukorra keerulisemaks,» ütles poliitik tuleval aastal toimuvatele valimistele viidates.

Negatiivse poole pealt leidis volikogu, et IRLil ei õnnestunud kõiki potentsiaalseid valijaid valimiskasti juurde saada. Samuti märkis Seeder, et siinse poliitilise maastiku rahvuslik-konservatiivsel tiival, kuhu paigutab end ka IRL, oli suurem konkurents ja seetõttu hajusid ka hääled rohkem. «Näiteks Keskerakonnal polnud teisi väikeerakondasid või üksikkandidaate, kes oleks massiliselt püüdnud vene valijate hääli,» lisas ta.

Seederi sõnul kavatseb erakond teha enne järgmisi valimisi tööd, et kindlustada see, et potentsiaalsed valijad oma hääle ka annaksid. «Suvi ongi selleks, et poliitikud suhtleksid sihtrühmadega, koguksid avamusi, ideid, ettepanekuid. Suhtlemine ja sõnum ja uued värsked ideed peaksid tooma valijad valimiskasti juurde.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles