Rahvaliidu kongressi pidulik eelistung tehti Luual

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnnitlusi ja lillekimpe võttis Villu Reiljan vastu juba Rahvaliidu eelmise kongressi ajal 23. mail, mil on tema õige sünnipäev. Toona hääletati ka maha plaan liituda sotsidega.
Õnnitlusi ja lillekimpe võttis Villu Reiljan vastu juba Rahvaliidu eelmise kongressi ajal 23. mail, mil on tema õige sünnipäev. Toona hääletati ka maha plaan liituda sotsidega. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Nädalavahetusel era­korralisel kongressil juhti valiva Rahvaliidu üks teinegi erakorraline kogunemine oli nädala eest Luual, erakonna raudnaela Villu Reiljani juures.


Suve hakul pistisevõtmises süüdi mõistetud ning riigikogust lahkuma sunnitud Villu Reiljani lähim võitlejaskond kogunes ülemöödunud reedel Reiljani kodutalus Luual, kus Reiljani sünnipäeva tähistamise kõrval arutati Postimehe andmetel ka näiteks häälte jaotust kongressil.

Kohal olid näiteks Lääne-Virumaa rahvaliitlaste juht Andrus Blok ja Jõgevamaa juht Riina Kull (mõlemad on ka aseesimeeste kandidaadid), Monika Kuzmina, kes on Rahvaliidu värske regionaalarengu juht, Ivar Tedremaa, Ester Tuiksoo ja veel umbes kümmekond sõpra-erakonnakaaslast.

Lihtsalt sünnipäev

Kuzmina sõnul oli tegemist lihtsalt sünnipäeva tähistamisega ja erakonna asju seal ei aetud. «Kuna Villu Reiljani õige sünnipäev oli eelmise kongressi päeval, siis peeti pidu lihtsalt tagantjärele,» ütles Kuzmina.
Kongressi ootuses räägivad mitmed rahvaliitlased, et kuna Reiljani ja erakonna esimehe kohale pürgiva Juhan Aare vahel tegelikult sügav verevendlus puudub, siis soovib Reiljan kindlustada kahe-kolme oma inimesega aseesimeeste kohad. Tõenäolisemateks kandidaatideks on Kull, Blok ja Tuiksoo.

Neljas koht on ilmselt reserveeritud Viljar Jaamule, kui ühele ettevõtjatest, kes Rahvaliidu iseseisva jätkamise eest aktiivselt kõneles. Jaamu liitus paari nädala eest ka Rahvaliiduga ja ütles, et seda on juba teinud paarkümmend ettevõtjat.

«Rahvaliit on pärast sotsiaal­demokraatidega liitumise plaani tagasilükkamist ilmutanud kindlat soovi võtta kurss alalhoidlik-parempoolsete vaadete suunas. Paljud ettevõtjad ja teised aktiivsed ühiskonnaliikmed toetavad just paremkonservatiivset maailmavaadet ning seetõttu on igati mõistetav nende soov liituda Rahvaliiduga,» selgitas Jaamu.

Lisaks Aarele on esimehe kohale maakonnaühendustest pakutud ka Uno Silbergi, kes on silma paistnud paadunud eurovastasena. Tema seisukohad on olnud pehmelt öeldes nii julged, et kunagine Rahvaliidu juhatus ei soovinud teda viimastel europarlamendi valimistel isegi Rahvaliidu 12-liikmelise valimisnimekirja lõppu, kuigi mees on Euroopa regioonide komitees aktiivselt tegev ja kandideeris 2004. aasta europarlamendi valimistel.

Raske aeg liidab

Üks üsna värvikas seik Rahvaliidu ajaloost on see, et tõenäoliselt erakonna üheks aseesimeheks saav Andrus Blok oli see, kes 2005. aastal Lääne-Viru maakonnaühenduse juhina andis praeguse esimehekandidaadi Aare väidetava purjutamise eest erakonna aukohtusse.

Aukohtu liige oli sel ajal aga Monika Kuzmina. Aukohtu hukkamõistva otsuse peale astus Aare 2005. aastal Rahvaliidust välja ning kandideeris sügisel valimistel hoopis Sotsiaaldemokraatliku Erakonna nimekirjas Rakveres, kus sai 43 häält.

Viimased viis aastat Rahvaliidu suhteliselt passiivne liige olnud Lauri Vitsut on muutunud samuti äärmiselt aktiivseks, sõitnud läbi maakondi ning muuseas rääkinud ka headest koalitsioonilepete loomise võimalustest Keskerakonnaga.

Keskerakonna juhi Edgar Savisaare Hundisilma jaanikul oli kohal ka Ester Tuiksoo. Lisaks 2011. aasta riigikogu valimistele on samal aastal ees ka presidendivalimised. On selge, et praeguses sogases vees hulpimises on selgeks ühiseks sihiks ka koostöö presidendivalimistel.

Kas Rahvaliidu Uus ladvik?
Rahvaliidu piirkonnaühenduste välja pakutud juhtorganite kandidaadid.

•    Esimehe kohale: Juhan Aare (läbi on käinud ka Uno Silbergi nimi)
•    Aseesimeeste kohale: Uno Silberg, Riina Kull, Andrus Blok, Mai Treial, Ester Tuiksoo, Aivar Aleksejev, Lauri Vitsut, Viljar Jaamu.
Esimeheks kandideeriva Juhan Aare (pildil) senine häältesaak valimistelt:
•    2002 – kohalikud valimised. Vihula vald, valimisliit Koduvald Vihula – 55 häält. Osutus valituks.
•    2005 – kohalikud valimised. Rakvere linn, Sotsiaaldemokraatlik Erakond – 43 häält. Ei osutunud valituks.
•    1992 riigikogu valimised. Valimisliit Kindel Kodu – 9341 häält. Osutus valituks.
•    1995 riigikogu valimised. Valimisliit Koonderakond ja Maarahva Ühendus – 8433 häält. Osutus valituks.
•    1999 riigikogu valimised. Eesti Koonderakond – 553 häält. Ei osutunud valituks.
•    2003 riigikogu valimised. Eestimaa Rahvaliit – 969 häält. Ei osutunud valituks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles