Keskerakond pöördus konkurentide valimisreklaamide pärast prokuratuuri

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Kui eelmisel nädalal pöördus erakondade rahastamise järelevalve komisjon (ERJK) Tallinna keskerakondlasest linnajuhtide kohalike valimiste eelse keelatud valimisreklaami pärast riigiprokuratuuri, siis sel nädalal esitas prokuratuurile Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ning Reformierakonna reklaamide pärast kuriteoteate Keskerakond.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal ja samasse erakonda kuuluv järelevalvekomisjoni liige Siret Kotka märgivad prokuratuurile saadetud kirjas, et on avastanud üheksa juhtumit, mille puhul on tekkinud kahtlus, et tegu on avalik-õiguslikest vahenditest rahastatud poliitilise reklaamiga. Nende hinnangul tuleks juhtumite uurimiseks alustada kriminaalmenetlust karistusseadustiku omastamise paragrahvi järgi.

Üheksa juhtumit

Nii näiteks leiavad keskerakondlased, et avalik-õiguslikest vahenditest rahastatud poliitreklaamina tuleks käsitleda majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi toetatavas ajalehes Koduomanik mullu sügisel avaldatud artiklit «Hea juht on korteriühistu edu võti», mille kirjutas kohalikel valimistel IRLi nimekirjas kandideerinud Urmas Mardi, ning artiklit «Koduomaniku õigusloome uudised», mille autor oli samuti IRLi nimekirjas kandideerinud Priidu Pärna.

Ka nimetavad nad pöördumises 2010. aasta novembris rahandusministeeriumi tellimusel postkastidesse jõudnud postitust, mis sisaldas euroinfobrošüüri, eurokalkulaatorit ja reformierakondlasest rahandusministri Jürgen Ligi pöördumist. Kuna samal ajal saatsid viis reformierakondlast tallinlastele oma euroteemalisi isikureklaami, näitab see keskerakondlaste hinnangul, et nad kasutasid administratiivset ressurssi oma isikureklaami võimendamiseks.

Pöördumises viitavad Toobal ja Kotka ka üle 10 aasta taguste riigikogu valimiste kampaaniale, kus nende sõnul kasutas «rohkesti» avalikku raha, näiteks lastevanemate liidu, koduomanike liidu ja Kredexi vahendeid, poliitikasse tulnud erakond Res Publica.

«2009. aasta Töömessi eel kasutas reformierakondlasest sotsiaalminister Maret Maripuu enda valitsemisalas olevat ressurssi Eesti Reformierakonna reklaamimiseks. Reformierakond tellitud reklaami eest ministeeriumile tasu ei maksnud,» märgivad nad.

Samuti pole keskerakondlased rahul Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutuse Meie Inimesed projekti raames tellitud isikufilmidega Reformierakonda kuuluvatest Tiina Lokk-Trambergist, Andrei Korobeinikust, Mati Raidmast, Keit Pentus-Rosimannusest ja Kristiina Ojulandist. Nende sõnul toetasid reformierakondlaste juhitud ministeerium ja sihtasutus nii viie reformierakondlase valimiskampaaniat.

Kaheksandaks viitavad nad ajalehele Kalamajakas, mida annab välja IRLi kuuluva Agu Laiuse juhitav Kodanikuühiskonna Sihtkapital ja mille peatoimetaja on samasse erakonda kuuluv Liisa Pakosta. «Ajalehe tiraaž on 8000 eksemplari ning seda levitatakse peamiselt peatoimetaja valimisringkonnas. Arvestades, et ajalehe asutamise ja selle rahastamise otsuste tegemise ajal juhtis Siseministeeriumi IRLi kuuluv Ken-Marti Vaher, toetati varjatult IRLi liikmete valmiskampaaniat,» järeldavad keskerakondlased.

Lisaks nimetavad nad Tartu endise reformierakondlasest linnapea Urmas Kruuse mulluste kohalike valimiste eelset Tartu triatloni reklaamplakatit. «Arvestades triatloni toimumist vahetult enne 2013. aasta kohalike omavalitsuste volikogude valimisi, on nimetatu käsitatav Urmas Kruuse valimiskampaania rahastamisena Tartu linnavalitsuse vahenditest,» kirjutavad Toobal ja Kotka, kelle sõnul toetati triatlonit linnaeelarvest.

«Kirjeldatud üheksa juhtumi puhul on kahtlus, et mitmed riigiasutused ja ühingud teostasid näilikku avalikku huvi ebaseaduslikul viisil, mille varjatud eesmärgiks oli Eesti Reformierakonna ja IRLi valimisnimekirjades kandideerinud isikute ja nende erakondade huvide korruptiivne realiseerimine, kusjuures puudus selleks avalike vahendite kasutamiseks legitiimne põhjus,» seisab avalduses.

ERJK pöördus prokuratuuri eelmisel nädalal

Samas sõnastuses seisukoha võttis keskerakondlaste valimisreklaamide kohta eelmisel nädalal erakondade rahastamise järelevalve komisjon, mis tegi Tallinna linnajuhtidele esmalt ettekirjutuse ning pöördus seejärel avaldusega riigiprokuratuuri.

Pöördumise ajendasid kohalikel valimistel kandideerinud Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare, abilinnapea Arvo Sarapuu, Põhja-Tallinna linnaosa vanema Karin Tammemäe ja tema asetäitja Priit Kutseri ning Tallinna ettevõtlusametis töötava Jaanus Mutli valimiste eel avaldatud ja algselt teavituskampaaniaks nimetatud valimisreklaamid, mille kulud maksis kinni Tallinna linn.

Järelevalvekomisjon märkis riigiprokuratuurile esitatud avalduses, et reklaamid ei olnud mõeldud mitte teavitusena kohaliku omavalitsuse eesmärkide täitmiseks, vaid Tallinnas võimul oleva Keskerakonna reklaamikampaaniaks. Reklaamide varjatud eesmärk oli avalduse kohaselt Keskerakonna nimekirjades kandideerinud inimeste ja Keskerakonna huvide korruptiivne realiseerimine, kusjuures avalike vahendite kasutamiseks puudus legitiimne põhjus.

«Selline tegevus ei ole kooskõlas avaliku teenistuse seaduses sätestatud erapooletuse nõudega, samuti on see vastuolus erakonnaseaduses sätestatud erakonna rahastamise piirangutega. ERJK hinnangul võib tegemist olla ka korruptsioonivastase seaduse sätestatud toimingupiirangu rikkumisega ja omavalitsuse vahendite omastamisega,» märkis komisjon, kes palus alustada kriminaalmenetlust omastamise paragrahvi alusel ning kontrollida avalduses kirjeldatud tegude ebaõigsust.

Poliitikud peavad reklaamid ise kinni maksma

Eelmisel nädalal välja saadetud ettekirjutuste kohaselt peavad valimistel kandideerinud keskerakondlased reklaamide kulud linnale tagastama. Poliitikud peavad raha tagasi maksma 30 päeva jooksul, samas on neil võimalik ettekirjutus ka vaidlustada.

Komisjoni tähelepanu all olid Hiiu staadioni avamise plakat, millel figureerisid Jaanus Mutli, Edgar Savisaar ja Arvo Sarapuu, samuti Priit Kutseri spordikompleksi avamist lubanud plakat ja Karin Tammemäe kepikõnnitreeringute reklaam. Lisaks käsitlevad komisjoni pöördumised kaht videoklippi, kus Savisaar kutsus inimesi valima ja osalema Tallinna Maratoni eelsetel treeningutel.

Hiiu staadioni avamise reklaamidele kulus linnavalitsuse andmetel 11 000, Kutseri reklaamplakatile 1234,8 ja Tammemäe plakatile 268,8 eurot, viimastele summadele lisanduvad plakatite mahavõtmise kulud. Savisaare reklaamklipid, mida esitati erinevates tele- ja raadiokanalites ning mis kutsusid osalema Tallinna Maratoni ettevalmistavatel treeningutel, maksid kokku 100 842,69 eurot. Seda, kui palju maksis telekanalis PBK näidatud venekeelne reklaamklipp, milles Savisaar kutsus inimesi valima, pole kontrollikomisjonile teada.

Lisaks Keskerakonna poliitikutele sai komisjonilt eile ettekirjutuse ka praegune tervise- ja tööminister ning toonane Tartu linnapea Urmas Kruuse, kes peab tagastama Tartu triatloni reklaami kulud MTÜ-le TriSmile. Reformierakonda kuuluv Kruuse kinnitas eile, et kavatseb ettekirjutuse täita ja plakati kulud tasuda.

Järelevalvekomisjoni esimees Ardo Ojasalu ütles Postimehele, et Kruuse suhtes ei taotle komisjon kriminaalmenetluse algatamist, kuna tema reklaamplakati maksis kinni mittetulundusühing. «See on oluline vahe, ei ole kindlasti tegemist sellega, et Kruuse oleks kasutanud avalikke rahalisi vahendeid,» lausus ta.

Ojasalu sõnul oli Kruuse juhtumi puhul seega tegu üksnes erakonnaseaduse rikkumisega, mistõttu sai ta ka ettekirjutuse. «Muudel juhtudel on tegemist karistusseadustikus ette nähtud rikkumistega, mille osas sanktsiooni määramise õigus pole enam ERJK-l,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles