Tarandile on ühinemiskutse esitanud neli europarlamendi fraktsiooni

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Üksikkandidaadina Euroopa Parlamenti valitud Indrek Tarandi sõnul on talle teinud ettepaneku ühinemiseks neli fraktsiooni ja võimalik on, et ettepanek tuleb ka viiendalt fraktsioonilt.

Europarlamendi praeguses koosseisus roheliste fraktsiooni kuuluv Tarand ütles Postimehele, et roheliste fraktsioonis jätkamine oleks talle südamelähedane.

«Aga mind tahavad saada neli fraktsiooni, võib-olla järgmisest nädalat ka viies. Minuga on ühendust võtnud liberaalid, Briti konservatiivid, rohelised ja sotsialistid. Nemad on kõik ise ühendust võtnud, mina ise ukse taga kraapimas ei käi,» lausus Tarand.

Teist korda järjest üksikkandidaadina europarlamenti valitud Tarand peab oma edu põhjuseks eelkõige seda, et tema poolt hääletades saavad valijad näidata suhtumist erakondadesse.

«Mind tuleb defineerida sõnumitoojana, kelle kaudu nõuab Eesti kodanik erakondadelt kvaliteetsemat poliitikat,» lausus Tarand.

Ta avaldas heameelt selle üle, et seekordsetel europarlamendi valimistel oli palju üksikkandidaate. «Ma ei pea kedagi neist turusolkijaks, tunnustan nende julgust pakkuda laiemat demokraatlikku valikut. Neil on õigus kandideerida ja seda tuleb tunnustada. Nagu igadel valimistel, oli ka nüüd narrusi, mõne inimese puhul kehitaks õlgu ja küsiks, kas te lihtsamat viisi 2000 euro riigieelarvesse panemiseks ei leidnud kui valimiste kaudu, aga las see jääda iga inimese otsustada,» lausus  Tarand. Ta pidas enda viidatud 2000 euro puhul silmas valimiskautsjonit, mille suurus on 1775 eurot. Valituks osutunud kandideerijad saavad oma kautsjoni tagasi, valimata jäänud kanididaadid ei saa. Tarand lubab annetada endale tagastatava valimiskautsjoni heategevuseks.

Oma põhilise eesmärgina europarlamendis lähema poole aasta jooksul nimetas Tarand Euroopa Komisjoni moodustamises kaasa löömist. «Teiseks püüan kindlustada, et ma satun nende poliitikate tegemise juurde, millest ma olen kas ise huvitatud või mida ma pean Euroopa jaoks olulisteks,» sõnas ta.

Tarand kavatseb vähemalt esialgu jätkata europarlamendis tööd oma senise meeskonnaga.

«Praegu pole ühtegi põhjust kedagi välja vahetada, aga inimesed kasvavad, saavad suureks, lõpetavad ülikooli ja saavad vanemaks. Võib-olla tuleb väikeseid muudatusi, aga praegu esimese tulemuse põhjal ma küll kedagi välja vahetama ei hakka,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles