Komisjon pöördus Tallinna linnajuhtide reklaamide pärast prokuratuuri

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiiu staadioni avamise reklaamil figureerisid 2013. aastal Jaanus Mutli, Edgar Savisaar ja Arvo Sarapuu. ERJK leidis, et poliitikud kasutasid linna raha valimisreklaamiks.
Hiiu staadioni avamise reklaamil figureerisid 2013. aastal Jaanus Mutli, Edgar Savisaar ja Arvo Sarapuu. ERJK leidis, et poliitikud kasutasid linna raha valimisreklaamiks. Foto: Mihkel Maripuu

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon (ERJK), mis eile tegi Keskerakonda kuuluvatele Tallinna linnajuhtidele kohalike valimiste eelse keelatud valimisreklaami pärast ettekirjutuse, otsustas pöörduda lisaks avaldusega riigiprokuratuuri.

Komisjon pöördus prokuratuuri poole seoses kohalikel valimistel kandideerinud Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare, abilinnapea Arvo Sarapuu, Põhja-Tallinna linnaosa vanema Karin Tammemäe ja tema asetäitja Priit Kutseri ning Tallinna ettevõtlusametis töötava Jaanus Mutli valimiste eel avaldatud ja algselt teavituskampaaniaks nimetatud valimisreklaamidega, mille kulud maksis kinni Tallinna linn.

Järelevalvekomisjon märkis riigiprokuratuurile esitatud avalduses, et reklaamid ei olnud mõeldud mitte teavitusena kohaliku omavalitsuse eesmärkide täitmiseks, vaid Tallinnas võimul oleva Keskerakonna reklaamikampaaniaks. Reklaamide varjatud eesmärk oli avalduse kohaselt Keskerakonna nimekirjades kandideerinud inimeste ja Keskerakonna huvide korruptiivne realiseerimine, kusjuures avalike vahendite kasutamiseks puudus legitiimne põhjus.

«Selline tegevus ei ole kooskõlas avaliku teenistuse seaduses sätestatud erapooletuse nõudega, samuti on see vastuolus erakonnaseaduses sätestatud erakonna rahastamise piirangutega. ERJK hinnangul võib tegemist olla ka korruptsioonivastase seaduse sätestatud toimingupiirangu rikkumisega ja omavalitsuse vahendite omastamisega,» märkis komisjon.

Riigiprokuratuurile saadetud avalduses paluski komisjon alustada kriminaalmenetlust karistusseadustiku omastamise paragrahvi alusel ning kontrollida avalduses kirjeldatud tegude ebaõigsust. Prokuratuuril on menetluse alustamise otsustamiseks aega 10 päeva.

Poliitikud peavad reklaamikulud linnale tagasi maksma

Kontrollikomisjoni eilsete ettekirjutuste kohaselt peavad valimistel kandideerinud keskerakondlased reklaamide kulud linnale tagastama. Poliitikud peavad raha tagasi maksma 30 päeva jooksul, samas on neil võimalik ettekirjutus ka vaidlustada.

Keskerakonna pressiesindaja ütles eile Postimehele, et partei pole ettekirjutustega veel tutvuda saanud. «Kui otsus kohale jõuab, siis me sellega tutvume, seda arutame ja kindlasti vastame komisjonile,» ütles ta.

Komisjoni tähelepanu all olid Hiiu staadioni avamise plakat, millel figureerisid Jaanus Mutli, Edgar Savisaar ja Arvo Sarapuu, samuti Priit Kutseri spordikompleksi avamist lubanud plakat ja Karin Tammemäe kepikõnnitreeringute reklaam. Lisaks käsitlevad komisjoni pöördumised kaht videoklippi, kus Savisaar kutsus inimesi valima ja osalema Tallinna Maratoni eelsetel treeningutel.

Hiiu staadioni avamise reklaamidele kulus linnavalitsuse andmetel 11 000, Kutseri reklaamplakatile 1234,8 ja Tammemäe plakatile 268,8 eurot, viimastele summadele lisandub ka plakati mahavõtmise kulu. Savisaare reklaamklipid, mida esitati erinevates tele- ja raadiokanalites ning mis kutsusid osalema Tallinna Maratoni ettevalmistavatel treeningutel, maksid kokku 100 842,69 eurot. Seda, kui palju maksis telekanalis PBK näidatud venekeelne reklaamklipp, milles Savisaar kutsus inimesi valima, pole kontrollikomisjonile teada.

Lisaks Keskerakonna poliitikutele sai komisjonilt eile ettekirjutuse ka praegune tervise- ja tööminister ning toonane Tartu linnapea Urmas Kruuse, kes peab tagastama Tartu triatloni reklaami kulud MTÜ-le TriSmile. Reformierakonda kuuluv Kruuse kinnitas eile, et kavatseb ettekirjutuse täita ja plakati kulud tasuda.

Järelevalvekomisjoni esimees Ardo Ojasalu ütles Postimehele, et Kruuse suhtes ei taotle komisjon kriminaalmenetluse algatamist, kuna tema reklaamplakati maksis kinni mittetulundusühing. «See on oluline vahe, ei ole kindlasti tegemist sellega, et Kruuse oleks kasutanud avalikke rahalisi vahendeid,» lausus ta.

Ojasalu sõnul oli Kruuse juhtumi puhul seega tegu üksnes erakonnaseaduse rikkumisega, mistõttu sai ta ka ettekirjutuse. «Muudel juhtudel on tegemist karistusseadustikus ette nähtud rikkumistega, mille osas sanktsiooni määramise õigus pole enam ERJK-l,» lisas ta.

Komisjoni hinnangul oli kohalike valimiste eel avalikkuse ette ilmunud reklaamide puhul tegu kohalike valimiste kandidaatide valimisreklaamiga. Reklaami eest tasumist käsitletakse seetõttu juriidilise isiku annetusena, mis on aga keelatud. Erakonnaseaduse kohaselt tuleb keelatud annetus selle tegijale tagastada.

Komisjon ootas Tartu Ülikooli teadlaste eksperthinnangut

Komisjoni tugines oma seisukoha kujundamisel Tartu Ülikooli teadlastelt saadud eksperdihinnangule, mis telliti juba jaanuaris kandidaatide reklaamide ja teavituse tegelikult tajutava tähenduse hindamiseks. Samuti tutvus komisjon korruptsioonivastase erikomisjoni kogutud hinnangutega reklaamiasjatundjatelt, kes nagu ka teadlased leidsid, et reklaamide puhul on tegu valimiskampaania raames tehtud isikureklaamidega.

Riigikogu korruptsioonivastane erikomisjon taunis omavalitsusjuhtide ebaeetilist käitumist tänavu jaanuaris ning tegi parlamendile ettepaneku seadusi täiendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles